петък, 4 декември 2015 г.

Кампания "16 дни срещу домашното насилие" в Силистра

4/12/2015

За пореден път през последните години десетки силистренци станаха съпричастни към провежданата по света кампания, наречената „16 ДНИ ЗА БОРБА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ“ (25 ноември - 10 декември). В крайдунавския град тя стартира на 25 ноември с Ден на отворените врати в Центъра за консултиране и превенция на домашното насилие и със семинар с участието на представители на Ученическия парламент, посветен на темата на кампанията.
 
Дейностите в нейните рамки са дело на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и са част от годишната програма на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра, създаден миналата година със съдействието и участието на Областна администрация Силистра.
 
Според програмата на Кампанията „16 дни...“ на 30 ноември и на 2 декември бяха проведени две от т.нар. флашмоб акции в предварително избрани райони на град Силистра. На 3 декември бе традиционният вече концерт под мотото „Заедно по-добри”, съчетан с изложба базар за набиране на средства за дооборудване на преходна къща „Резилианс“ и в полза на социалните услуги, предоставяни от Женско сдружение „Екатерина Каравелова”.
 
Проявите бяха в салона на община Силистра с участието на Вокална школа „Мегатон“, група NEWTON, театрално студио „Артистик” с р-л Христо Христов и балет „Лиденс” към НЧ „Доростол“ –Силистра.
 
До участниците в концерта поздравителен адрес отправи областният управител Стоян Бонев, в който се казва: „Уважаеми самодейци, днешният концерт на ЖС „Екатерина Каравелова“ е по-особен и участието Ви в него е израз на отношение към кампанията „16 дни за борба срещу домашното насилие“, към която Областна администрация е съпричастна като институция, подпомогнала създаването на Експертния съвет по проблемите на домашното насилие. Благодарим Ви за красотата, създадена на сцената специално за зрителите и за участниците в Кампанията“.
 
След концерта, в който бе вписан поздрав и от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, бяха раздадени и картините, спечелени на проведения своеобразен търг. От името на областния управител на Силистра бе откупена акварелна рисунка на младия, но талантлив силистренски художник Боян Иванов. В близките дни организаторите на концерта – ЖС „Екатерина Каравелова“, ще отчетат резултатите от проведените прояви, за да стане ясно надграждането в създадената вече традиция.
 
Благотворителните прояви в навечерието на Коледа в Силистра продължават – на 4 декември е концертът на БЧМЧК „Дай криле на мечтите“ и на „Ротари клуб Силистра“ – в полза на Кризисен център Силистра.
 
На 5 декември и ротарианците от клуба в Тутракан също провеждат своя благотворителна инициатива. Миналата седмица Лайънс клуб Силистра събра средства под надслов „За талантливите деца на Силистра“. И тези прояви Областна администрация Силистра прояви своята съпричастност под една или друга форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар