петък, 25 декември 2015 г.

Коледарски напеви насред Рождество в парка на Силистра

Назаем от профила на Мариана Стоянова във Фейсбук


 
Току-що споделих снимки от коледно събитие, което ме накара сериозно да се позамисля. Свикнали сме на Коледа да очакваме чудеса. Но дали сме подготвени за това? Днес се убедих, че българинът е с предубеждение към онова, което му се поднася съвсем неочаквано и добронамерено. 

Точно такъв бе жестът към силистренци на управителите на "Централ парк", "Зърнени храни", гр. Силистра и "Симит груп". Поднесоха коледна топлота чрез песните на коледари (Коледарска група при НЧ "Родолюбие" - село Айдемир - №1 в класирането на фестивала "Стани, нине, господишне" - Силистра 2015"), чаша истинско червено вино (налични 600 литра!) и топло кебапче от скарата. 

Жестът не е в количеството, а в онова искрено желание да се почувства празникът, да се сбере народът, за да усети, че е част от една вековна традиция. Но народът (колкото мина) поглеждаше в началото съвсем подозрително. Няма избори - защо има кебапчета? 

Явно този въпрос не му даваше мира и той отминаваше... В самото начало хората, пожелали да станат част от една добра кауза, се брояха на пръсти. Техните снимки не ги публикувах, защото всеки от нас ги среща всеки ден в града, те са емблематични физиономии, лице на времето в преход...

Но когато коледарските песни огласиха Дунавската градина, броят на смелчаците се увеличи... Едно добро дело по Коледа! И едно недоверие към началото на това добро дело...Нека следващата Коледа желаещите да станат част от цялото са много повече...Без подозрителност и недоверие...

Защото на Коледа наистина се случват чудеса...Нужно е само да ги открием...И да ги осмислим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар