четвъртък, 3 декември 2015 г.

Открит урок по история в Двора на Кирилицата в Плиска

4/11/2015

  
С участието на  представители на държавната и на местните власти от Шумен, Добрич и Силистра, на университетите в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Варна, както и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в Двора на кирилицата в град Плиска в близост до средновековния комплекс, от който са управлявали в продължение на повече от 200 години  23-ма български царе, се проведе уникален "открит урок".
     Област Силистра бе представена от заместник областния управител Младен Минчев, който приветства в делови план организаторите – община Каспичан с кмет Милена Недева и инициатора на проявата Карен Алексанян, за проведения открит урок с участието на проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.
     Той премина под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която в поздравлението си до участниците отправи посланието: „Едва ли има по-подходящо място от Двора на кирилицата за открит урок по човешка история, поднесен от даровити учени и родолюбци. В днешния ден имаме нужда от много уроци – по памет и по човеколюбие; нуждаем се от уроци за истината, любовта и уважението между хората; от уроци за състрадателност и себеотдаване“. Форумът за патриоти бе на тема „Ролята на първопрестолна Плиска в Средновековния свят“.
     В началото на проявата ученици от ОУ „Паисий Хилендарски“ в Плиска въодушевено развяха българския флаг и с гордост представяха чрез малка програма имената на знаменити български будители, тъй като откритият урок бе в чест на отминалия наскоро Ден на будителите. Урокът приключи с възстановка на посрещането на учениците на Кирил и Методий от великия княз Борис-Михаил, осъществена от Клуб за възстановки на исторически събития от град Шумен.
    Той се вписва и в проведените през м. юли т.г. четвърти поред „Дни на предците“ в НИАР „Плиска“, дело на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ град Варна и Община Каспичан със специалното спомоществователство на РИМ Шумен.
      В рамките на проведената дискусия стана ясно, че в град Варна 21-22 ноември ще се проведе поредният Велик събор на българите по света с представители на близо 50 държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар