сряда, 16 декември 2015 г.

Дъб на 105 лета от Силистра представя България в конкурса "Европейско дърво 2015"

http://spisanie8.bg/

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото.

Победителят в „Дърво с корен 2015" беше номиниран от Невяна Маринова от гр. Силистра, която написа за него:
„Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над стогодишен, но все още няма табелка, че е защитен, за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитен. Миналата година „обновяваха" другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези, които останаха, са с отворени рани от огромните машини. Облъскани, орязани и вече гниещи и болни. Писмото ми е и като зов за помощ, да опазим малкото което ни е останало.“

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от над 3600 участвали. На второ място със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, Перник, а на трето с 678 гласа е чинарът от с. Петково, обл. Смолян.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар