вторник, 11 август 2015 г.

300 самодейци от читалища и клубове представиха област Силистра на Националния събор на народното творчество "Копривщица 2015"

С около 300 самодейци от читалища и клубове участва област Силистра в Националния събор на народното творчество, проведен от 7 до 9 август т.г. в м. Войводе
Народно читалище „Йордан Йовков 1894“  – град Алфатар,
 Народно читалище „Христо Ботев 1941“
– село Грънчарово,
ПК „Втора младост“
– град Дулово
са носителите на трите плакета
 "За цялостно представяне"
нец  край град Копривщица. Групите и индивидуалните изпълнители се представиха на сцена №4 във втория ден на фестивала, който тази година навърши 50 години. Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж е 11-ото издание на събора, участва в откриването на най-големия фестивал на Балканския полуостров.
В него тази година се включиха близо 14 000 изпълнители и отделно 500 фолклористи от 16 страни, пеещи български песни. Всички те са осъществили 101 часа програма на седемте сцени. Около 200 000 гости са посетили Копривщица в дните на събора в юбилейната му година. При закриването на събора областният управител на област София Росица Иванова благодари на областните управители и кметовете по места за съдействието им при провеждане на първите кръгове от подблора на участници в проявата, провеждан веднъж на пет години. Благодарности тя поднесе и към партньорите - министерства, ведомства, неправителствени и професионални организации.     
http://bnt.bg/predavanyia/
sa-obshteniya/natsionalen-sa-bor-na-ba-lgarskoto-narodno-tvorchestvo-v-koprivshtitsa-zakrivane
  Жури в състав: проф. Албена Георгиева, проф. Горица Найденова и гл. ас. Евгения Грънчарова, имаше за задача да прецени в каква степен добруджанци представят костюми, песни и танци, издържани в стила на т.нар. изворен фолклор.  Участниците от Крайдунавска Добруджа се представиха с 4 обичая („Коледуване“, „Пеперуда“, „Бабинден“ и „Наричане на аризмата на булката“), с танцови състави от Силистра и Тутраканско, с индивидуални певци от Алфатар, Межден и Айдемир; със 7 певчески групи от общините Силистра, Алфатар и Дулово. 
        След приключване на концерта всички участници получиха грамоти за участие с подписа на министъра на културата, а заместник областният управител Янка Господинова, която участва в събора като представител на Областна администрация Силистра, връчи по преценка на журито три плакета „За цялостно представяне“ на Народно читалище „Йордан Йовков 1894“  – град Алфатар, на Народно читалище „Христо Ботев 1941“ – село Грънчарово, община Дулово, и на ПК „Втора младост“ – град Дулово.
Плакетите „За отлично представяне“ са за общо 14 групи и индивидуални изпълнители: Групи за автентичен фолклор (Межден, Нова Черна, Окорш и Прохлада), Дулово; Детски танцов състав - Айдемир, Фолклорен ансамбъл „Алфатар“, Танцов състав и Кукерска младежка група (Варненци); Женска вокална група - Грънчарово; солиститете Светлана Великова (Межден), Елена Славова (Алфатар), Керанка Радева (Нова Черна), Димитрина Неделчева (Айдемир).
Грамоти с подписа на министъра на културата: КИП №5 – Силистра, Клуб за народни хора при НЧ „Дръстър“- Силистра, солистите Митка Донкова, Боряна Софрониева и Димитър Пехливански (Алфатар), Руска Колева – Айдемир; Певческа група – Айдемир,  Мъжка вокална група – Дулово, КИП „Надежда“ – Гарван, Младежки танцов състав – Айдемир и др.
Мнението на журито за цялостното представяне на самодейците от Крайдунавска Добруджа: „Като цяло много добро представяне на областта, но отбелязваме веднага - имаше и изпълнения, чието място не е на събора в Копривщица,тъй като са за други фестивали. Не трябва да се губи чувството за традиционен фолклор. Трябва да запазим всичко, което е най-близко до „извора“. Видяхме чудесни носии и други конкретни подробности, които не бяхме срещали досега (например лазарските хора от Грънчарово, играни по време на постите преди Великден). Сватбата, пресъздадена от състава от Нова Черна, показа не баналните моменти, а показаха интересни елементи - кой какво подарява и харизва на младоженците – с думите, интонациите и внушенията. Истината е, че при добро желание и търсене винаги може да се открие нещо, което е интересно и „ново“ за публиката, тъй като не се представя всеки път. И най-важното: хареса ни сърцатостта на добруджанци и желанието им да опазят старините ни; имат излъчване и радост от съпреживяването на обичаите, песните и танците, характерни за Крайдунавска Добруджа“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар