Всеки от нас купува цветя за специален повод или просто за радост и украса на дома, но познаваме ли значението на цветята, които подаряваме. Цветята си имат етикет и, ако искаме наистина да ги подарим, съобразно специфичен повод е добре да го знаем, предаде репортер на БГНЕС.

Значението на цветята е актуално и в днешно време. Букетът, който подаряваме, негласно показва отношението ни към дадения човек, а от край време се знае, че представителките на женския пол интуитивно четат езика на цветята. Когато взимаме цветя е редно да се съобразим с количеството, цветът и символиката.

От значение е цветът на цветята. Всеизвестно е, че червеното изразява любов и страст, розово, пък се свързва с юношеска любов, родствена любов и бащина любов, оранжевото е символ на радост, златното е на богатство. За вярност и семейство се подаряват сини цветя, лилавите са за величие, зеленото носи надежда, а бялото е символ на чистота и невинност. Не много хора знаят, но, например, жълтият цвят не е "предвестник на раздяла" или символ на омразата, а символизира приятелството.

Не на последно място най-ключова при избор на букет или цвете е символиката на видовете цветя. Например, няколко са цветята, които символизират любов, а именно- орхидея, роза, лале и хризантема. Акацията, пък символизира тайна любов, люлякът-първа любов, а астра-разнообразие в любовта.

Хиацинтът изразява симпатия, гергината - изтънченост, лилията - чистота, нарцис - уважение, азалия - сдържаност, синчец - изящество, мак - удоволствие, гладиола - желание, момина сълза - взаимност и искреност, незабравка - вярност, теменужка - смирение, кокиче - надежда, магнолия - гордост, мимоза - чувствителност и маргаритка за романтика.

Общото правило гласи, че букетът винаги трябва да бъде с нечетен брой цветя. Букетите с четен брой цветя се използват при траурни церемонии. Освен това се счита, че три броя цветя символизират уважение, пет броя – признание, седем броя – любов, девет броя – обожание. Не е подходящо да се подарява букет съдържащ 13 цвята. Особено значение при цветята има единицата, която демонстрира особена връзка между мъжът и жената.