четвъртък, 20 август 2015 г.

Силистренско участие на световен шампионат по фолклор

Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол 1870“ ще участва на 24-25 август в Световен шампионат по фолклор в КК „Слънчев бряг“, съобщи ръководителката на състава Мария Христова. „Нашият състав винаги се явява с оригинални носии, , което прави впечатление на журито и на зрителите, тъй като изразяваме истинската българска традиция“, каза г-жа Христова.
Проявата е под егидата на Европейска асоциация на фолклорните фестивали и е в рамките на Музикални празници „Евро Фолк“, провеждащи 110 фестивала в 24 държави. Основният фестивал е Старопланински събор „Балкан фолк“ – Велико Търново, България, който се превърна във Фестивал № 1 в Европа за традиционните народни изкуства с ежегодното участие на 9 000 до 15 000 певци, музиканти и танцьори от всички краища на България и от 16 европейски държави. Други по-важни фестивали са фестивалите в Париж, Лондон, Рим, Санкт-Петербург, Прага, Охрид, Римини, Барселона, Пекин, Шанхай и други.
Телевизионните продуценти Euro Folk Academy и Balkan Folk Academy са партньори на проявите, излъчващи в 26 кабелни телевизии в цяла България, по три сателитни телевизии с обхват цяла Европа и по Световната интернет телевизия „Euro Folk TV“. Отделни техни продукти са излъчвани от почти всички национални телевизии в България и телевизии в Германия, Русия, Швеция, Беларус, Полша и др. 
Миналата година бе четвъртото издание на световния шампионат с участие на 80 колектива от 18 държави. Това лято шампионатът се провежда в България с подкрепата на UNESCO от 20 до 30 август 2015 г. в Слънчев бряг, Несебър, Бургас, Обзор, Поморие и Свети Влас. Поради домакинството на България се надяваме българските колективи да имат водеща роля в tампионата.
Предвидено е концертите ще се предават на живо по интернет. Досега заявки има от 30 чуждестранни фолклорни колектива от целия свят. Колективите от България са предвидени да участват в по два концерта. Освен наградите и отличията в наградната система на Шампионата е предвидена и една награда от 1 000 евро. Всички награди и отличия са посочени в официалната интернет страница на EAFF – www.eaff.eu. Според организаторите Световния шампионат по фолклор „World  Folk 2015“ ще даде възможност на хиляди чуждестранни туристи да се запознаят с красотата на Вашето изкуство, а създаваните телевизионни продукти ще дадат възможност на милиони зрители да се насладят на българското народно творчество.


Няма коментари:

Публикуване на коментар