неделя, 23 август 2015 г.

Калипетрово, Смилец и Българка представиха Крайдунавска Добруджа на фестивала в Жеравна


       В световния културен паметник село Жеравна се проведе осмото издание на Фестивала на народната носия, за да може всеки, който е надянал за три дни фолклорна автентична, сценична или стилизирана премяна да  направи скок във времето и да се върне поне сто години назад.
         И да си припомни че хлябът, печен на жар, е по-вкусен от този в електрическата фурна. И как кафето, сварено на горещ пясък има магически вкус. Да не говорим за рецепторните предизвикателства, свързани с традиционни за миналото ястия, за допира до произведенияна на изкуствата, резултат от упражняване на старинни занаяти.
И всичко това – в почти отсъствие на телефонен звън, щракове на фотоапарати и др. съвременни дразнители, които са в състояние да ни побъркат.
Певчески състави от читалищата в селата Смилец и Българка, и клуб „Хари 3” от Калипетрово представиха Крайдунавска Добруджа тази година на фестивала в Жеравна, където са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години, тъй като през Възраждането село Жеравна става значителен културен център. Макар днес да е с население под 500 души и да е предимно обект на туристически интерес в десетките къщи за гости.
Други десетки добруджанци самостоятелно се вписаха в атмосферата на фестивала, редом до мъжаги във войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Сред дами в премени от преди 100-150 години, подчертаващи балканската красота на българката от годините на Възраждането и след това. Силистренци бяха сред близо 40 състави, поканени от цялата страна, за да озвучат естрадата на празника, един от най-внушителните през настоящата година, когато се проведоха и уникалните народни събори в Рожен и Копривщица. Сред тях бяха известният състав „100 гайди”, група със зурни от Петрич, тракийски и варненски оркестри, както и нестинари.
В рамките на фестивала бяха проведени конкурси за носии, сред които блесна по неповторим начин женският вариант на севернодобруджанки от Добрич, както и капанската, а сред мъжете ненадминат бе харамийски комплект от Карлово. Впрочем, в рамките на празника през трите дни въоръжени до зъби патриоти гърмяха с пушкала като на мач за световната купа, проведоха и възстановки на въстанически бунтове.
Сред акцентите бе и т.нар. свето кръщение на невръстни деца от цялата страна, посветени публично в християнството. Свой ритуал проведе и неправителствената организация „Пазители на българщината”, вкл. и с участието на представителя на Силистра Божидар Боев. Тя е учредена официално на 26 юли 2014 г. на първия събор „Войводска среща” в Жеравна от 64 нови български войводи от 20 области на страната.
При всички свои публични мероприятия войводи, четници и съратници ще бъдат облечени в народни носии, хайдушко облекло, четнически и старинни военни униформи. Основната цел на „Пазители на българщината” е организирането и провеждането на ежегоден национален събор в почивните дни около 18 юли, когато е рождената дата на Апостола на Свободата Васил Левски, сам участник в Българската легия в Белград.
Фестивалът на народната носия показва за пореден път и по неповторим начин разнообразието на българския ген и неговите етнобагри, както и умението да съчетаваме от векове по един и същи начин цветове и орнаменти, вписани във вечната българска народна шевица. С право превъзнесена и обявена за символ, който трябва да се носи на ревера от политици и управленци, от ученици и подрастващи, а не само от самодейци.
„Да прекрачиш в тридневното приключение не е само забава, а и мисия”е са казва в „уводната статия” на специалния „Фестиваленъ вестникъ”, от който по един екземпляр получи всеки от участниците. За да знае програмата, както и спонсорите, а и да научи как да се пребори за съкровището на Вълчан войвода в необикновена игра, в която неизвестно защо паролата бе „Бонжур, мадмоазел”.
           В продължение на 30 години от 2008 г. насам е дълготрайността на договор за ползване на м. Добромерица край Жеравна за провеждане на Фестивал на народната носия, припомнят организаторите. За да превърнат в рамките на три дни в предпоследните почивни дни на всеки месец август фестивалната територия на боровата гора в арена за фолклорни изпълнения, в място за атрактивни забавления, за кулинарни провокации, останали от минали времена, както и за различни демонстрации, вкл. в сферата на занаятчийството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар