неделя, 23 август 2015 г.

ТИД 60 приключи дунавското пътешествие в Силистра, но част от героите продължават до Черно мореТИД 60 достигна предпоследната си спирка – силистренското село Ветрен, където по традиция бе организирано тържествено посрещане от организаторите на регатата и от община Силистра преди  прощалното парти в крайдунавския град, след което е неофициалното продължение до делтата на Черно море. Междувременно тазгодишният домакин на регатата - Словакия, ще предаде щафетата на Хърватска, която за пръв път ще има тази чест.
Кметският наместник на село Ветрен Неделчо Неделчев поздрави участниците - близо 200 души от десетина европейски страни - Германия, Австрия, Сърбия, Унгария, Полша, Румъния, България и др. Представи ги Йонко Кожухаров - ръководител на ТИД в българския участък. Представен бе за пръв път в историята на ТИД  поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев. В небето полетяха 60 балона в знак на уважение към юбилея. Ансамбъл „Ветренци” при НЧ "Димитър Благоев” - село Ветрен, за пореден път изненада гости и участници със своя програма.
След тях майсторството на танците ни показа Ансамбъл „Добруджа” при община Силистра. Всичко това – като поздрав към общо близо 300 участници в цялата регата в българския участък – над 500 км от Видин до Силистра (от България представителите са от Плевен, София, Видин, Русе и Силистра). Включително и екипаж на незрящи с Ял-6, което се случва за пръв път в историята на регатата.
После дойде ред на чорбите - Ветрен е единственото място, където в рамките на ТИД се предлагат два вида - бобена и рибена. Предшествано с „Добре дошли!" с прясна добруджанска пита. Юбилеен плик и пощенски печат в чест на юбилея на ТИД издаде Филателно дружество "Димитър Дончев" - Силистра със секретар Христо Христов.

В събота гребците бяха посрещнати от г-жа Галя Горанова – началник на отдел „Обществено здраве, социална политика и спорт“, която ги приветства с добре дошли от името на кмета на община Силистра – д-р Юлиян Найденов. Ръководителите на групите от участващите държави размениха впечатление и подаръци.За участниците са създадени добри условия за престоя - бивак с тоалетни и бани. Вечерта продължи с богата тържествена програма организирана от Община Силистра за гостите в юбилейната Дунавска гребна регата „ТИД - 2015“ в ресторант „Милеада“. 

       Регатата преминава почти през всички страни по течението на Дунав - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Югославия и България. За някои от участниците пътешествието е предизвикателство, а за други ритуал, който спазват на всяка цена. В неделната сутрин на 23 август част от гребците потеглиха към последна спирката на „ТИД-2015“ - при рибарското селище "Св. Георги" до Черно море в северната ни съседка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар