вторник, 18 август 2015 г.

Варенето на ракия първо в "Дръстър" преди повече от 10 века?

        Българите варят ракия повече от десет века. Това доказва нова археологическа находка, за която съобщиха от Националния исторически музей (НИМ) вчера. Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия от 11. век е открит при археологически разкопки на НИМ в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) от археолога Филип Петрунов, се казва в съобщението.
        Това е вторият дестилационен съд  за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (дн. Силистра). Всички дестилационни уреди са датирани от 10-и век.
         Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията, се казва по- нататък в съобщението. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през 15-и век.
          Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от 16-и век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.
        А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи “с мустаци”, които, отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на бившия министър Ми­­рослав Найденовда регистрира ракията в Брюксел като български продукт, отбелязват от НИМ.
Източник:Монитор през Акцент
       

Няма коментари:

Публикуване на коментар