четвъртък, 27 август 2015 г.

Мирис на маджун край Гизлиджанската чешма в силистренското село Смилец

Народно читалище „Светлина-1906“- с. Смилец, община Силистра, покани всички желаещи да наблюдават направата на динен маджун в района на местната Гизлиджанска чешма. На завършека на проекта се отзоваха представители на различни институции, вкл. от Областна администрация Силистра, както и на медиите. В своя специален поздравителен адрес областният управител Стоян Бонев приветства инициаторите за идеята да се възстанови традиция, почти забравена през последните години. Празникът на динения мед в село Смилец е единствен по рода си в Североизточна България.
Павлина Романова, кмет на селото и участник в събитието: „В инициативата участваха над 40 самодейци от различни възрасти, сред които и деца, за да запомнят обичая, някога част от бита на добруджанеца. В проведената инициатива имаше емоция, страст и трепет, защото ставаше дума за колективно дело. Едни участваха в засяването, по-младите извървяха двата километра до еднодекаровия бостан, за да го копаят и пръскат. Накрая отидоха да дегустират дините, за да преценят дали стават за динен мед, при това по старому – удря се в земята динята, за да се сцепи. Децата участваха активно в почти всички процеси – те донесоха дините и кочаните за запалване на огън. Няма как да не им остане в съзнателните спомени, за да ги разказват, а защо не – и да ги пресъздават.
Навръх Първи май – Ден на труда и на международната работническа солидарност, бе даден стартът на поредна интересна инициатива с проекция във времето. Тя бе наречена „Как се прави динен маджун“ и бе предварително обявено, че ще продължи няколко месеца, през които бе документиран всеки процес – от засяването, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в мед, който може да бъде съхраняван години наред.
Идеята е възникнала в началото на годината, когато се определя календарният план на читалището, което всяка година провежда по нещо ново и интересно. Така се решава, че щом само в 2-3 къщи през лятото се вари маджун, може да се направи нещо колективно. Така се тръгва на възстановката на целия процес „от нивата – до тавата“. При засяването бабите и децата се отърколват в бостана, за да станат големи дините. Малките динчета ще бъдат ползвани за туршия, а големите - за маджуна.
         Какво споделиха други участнички в събитието? Една от тях си спомни: „От свекърва си знам, че в динения мед се слага индрише и босилек, още като се налива в делвата за съхранение – за аромат и овкусяване. За капак – пръстена купичка с хартия под нея. Колкото до рецептите: може да се прави баница с маджун, т.е. върху изпечения бюрек, както му казват в Смилец се залива маджун, разреден с вода,т.е. нещо като сироп; правим също халва от маджуна чрез запръжка с брашно; познато е също през лятото ястието „маджун с вода и счукан чесън“, което е полезно през лятото за разхлаждане на нивата“.   
Друга допълва: „По пет дни сме варили маджун едно време, когато бяхме деца. През цялата зима го ползвахме за десерт. Колкото е по-гъст маджунът, толкова повече издържа и не се разваля.“
Още в началото във фейсбук страницата на читалището бе заявено: „Радваме се, че инициативата обединява мало и голямо от нашето село. Има емоции, има и работа, но ще останат и хубави спомени!“Наскоро читалищната певческа група на село Смилец, заедно със самодейци от читалището в село Българка и от Клуб „Хари 3“ – село Калипетрово, представиха област Силистра на Фестивала на народната носия, проведен за пореден път в село Жеравна.

През последните години във все повече населени места в област Силистра се обръща внимание на забравени обичаи и дейности: в с. Сребърна провеждат вече за трета година събора „Гозбите на Добруджа“, в град Тутракан Празникът на кайсията е едно от най-представителните събития в Крайдунавска Добруджа, в село Нова Черна на 3 октомври е новата среща за Фестивал на мамалигата, в село Косара за пръв път бе проведен „Рибен фест“. Празникът на динения мед в село Смилец е нов момент в Областния културен календар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар