вторник, 18 август 2015 г.

Национален дефицит на учители, вкл. за силистренското село Голеш

    Около 1 500 учители се търсят в цялата страна към момента, показва справка в сайтовете на регионалните инспекторати. Тя обаче не е изчерпателна, защото не всички инспекторати поддържат актуални страниците си, а образователното министерство не води централизирана статистика, посочва в. „Сега”. В регистъра на Агенцията по заетостта  са обявени 321 свободни позиции.
      За сериозен недостиг на кадри алармират директорите на училища и синдикатите. Според изчисленията на профсъюзите около 6 000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда. Според синдиката на КНСБ по образование у нас вече има сериозен недостиг на учители в предучилищното и началното образование, на кадри по езиците и по природо-математическите науки. Студентите, които учат педагогика пък, напускат страната, за да работят в чужбина. Недостигът ще се засилва и заради застаряването на професията. Отчайващо изглеждат данните на националната статистика - застаряването на професията е отчетливо.
      Под 4% от всички учители у нас са под 30 години. За миналата учебна година от над 45 200 възпитатели 1 800 са под 30 г. Между 50 г. и 59 г. са над 18 хил., а 3 780 преподаватели са над 60 г. За сравнение - преди 15 години у нас са работили 63 752 преподаватели, като от тях 6 600 са били под 30 години, а едва 622 са работилите в системата над 60 години. Във всички области се търсят преподаватели по чужди езици, голяма част от обявите са за училища по селата.
       Според актуалните обяви от училищата най-много преподаватели се търсят в столицата - 535 са обявените свободни места. В Пловдивско също са значителен брой - над 170. Според регионалния инспекторат там недостиг има сред всички специалности. В Ямбол се търсят 30 преподаватели; 8 свободни позиции има обявени и в Силистра, като пет от тях са за основното училище в село Голеш, община Кайнарджа. Във Видинско се търсят двама директори на селски училища и трима начални учители за школото в Гара Орешец. 29 са свободните места в Плевенско за четири училища. За Кърджали има десетина места.
     Ниските заплати продължават да бъдат един от проблемите, които отблъскват младите хора от професията. Според електронната борса на агенцията по заетостта най-високото възнаграждение, което се предлага, е 630 лв. За преподавател по френски в Карнобат например предлагат брутна заплата от 530 лв. В столицата пък се търси учител по математика на английски език, който да получава 600 лв.
      В началото на учебната 2014/2015 г. по данни на НСИ учебни занятия се водят в 2019 общообразователни училища, а в тях учат 604 500 деца. В сравнение с предходната учебна година броят на учениците в общото образование намалява с 1800, или с 0,3%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар