петък, 14 август 2015 г.

Канабис, подпален автобомобил и заловени за ало-измами в Силистра


Служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра задържаха двама мъже, участвали в схема за телефонни измами. Полицейската операция стартирала в предиобедните часове на 9 август, когато 75-годишна силистренка била измамена с 2 000 лв. под предлог, че помага на племенника си за изгодна сделка с климатици. По-късно същия ден в полицията бил получен нов сигнал за обаждане с подобен характер. 
Действайки незабавно и със съдействието на гражданина, подал сигнала, криминалистите успели да задържат Д.К. (34 г.) и 17-годишен младеж в момента, когато отишли да вземат парите.  В автомобила, с който се придвижвали, била намерена сумата от 2 000 лв. и друга сума в евро, отнета при измама на територията на съседна областна дирекция. Двамата са жители на селище в Русенска област, до момента без регистрирани криминални прояви.
На този етап на разследването е изяснено, че са участвали в извършване на телефонни измами в ролята на куриери. Те са направили самопризнания за участието си в престъпленията. Продължава работата по случая в рамките на досъдебното производство.

В края на месец април т.г. криминалисти задържаха други двама мъже, участвали в извършване на 4 телефонни измами на територията на РУ-Силистра.
На 10 август около 4 часа в дежурната част на ОДМВР-Силистра е получен сигнал за горящ автомобил по ул. „Баба Тонка” в областния град. Служители на Районното управление на МВР реагирали незабавно и в близост до местопроизшествието засекли лек автомобил, с който се придвижвали три лица. Автомобилът бил спрян, а след проверка един от тях  - на 29 години, бил задържан по подозрение в авторство на деянието.
Мъжът има множество криминални прояви и 19 влезли в сила присъди за кражби, заплаха за убийство и 2 палежа. По делото са събрани достатъчно доказателства и може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление по чл.330 ал.2, т.2 от НК, което е тежко умишлено престъпление и се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. По искане на Окръжна прокуратура – Силистра на лицето е взета постоянна мярка „Задържане под стража”.
Специализирана полицейска операция срещу производството и разпространението на наркотични вещества е проведена вчера на територията на РУ-Силистра. Действайки след получен сигнал, криминалисти засекли 22-годишен мъж в близост до жилищен блок в кв.Деленки. При извършения обиск у него били намерени 13 пакетчета сух канабис с общо тегло 15 г.
В хода на последвалите оперативно-издирвателни действия полицейските служители се насочили към частен имот в село Ситово, собственост на 55-годишен мъж. В двора на къщата му били открити около 50 култивирани канабисови растения, засети в леха, с ясни следи от обработка и поливане. Наркотичните стръкове били в различен стадий на растеж, някои достигащи височина от 2 м. Други 6 двуметрови растения били открити засадени в саксии.
Криминалистите предприели претърсване на жилището на мъжа, където, укрити в куфар, намерили 76 г суха листна маса канабис.
Наркотичните вещества са иззети, а двамата мъже задържани за срок до 24 часа. Очаква се днес прокуратурата да продължа срока на задържане на 55-годишния до 72 часа. Той е известен на полицията с дребни криминални прояви, а 22-годишният е с чисто криминално минало. Работата по разследване и документиране на случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар