петък, 14 август 2015 г.

Село Проф. Иширково кани на тържество - събор

Организационен комитет при кметство село Професор Иширков, кани на тържество, посветено на 50-годишнината  от откриването на Паметника на загиналите летци и 70-годишнината от края  на  Втората световна война. То е предвидено да се проведе от 10 часа на 12 септември т.г. година в  едноименната местност край селото.        За осма поредна година ще бъде проведен и традиционният Фолклорен събор „Иширково пее и танцува“, който е част от Областния културен календар.  Домакините от кметството изразяват убеденост,  че наситената и многообразна програма ще превърне събора в незабравимо тържество на българския дух, за да донесе много мигове на радост и повече основания за самочувствие сред всички участници и гости.
В програмата: самодейни колективи при читалища и пенсионерски клубове. Време за представяне на един колектив – в рамките на 10 мин. Редът за изява на сцена е в зависимост от получените заявки. Заявки за участие се приемат до 29.08.2015 г. на телефони: 086 742 293/0892 413 884 и 0882 528 055.
В навечерието на 9 май - Ден на Победата и Ден на Европа представители на държавната и на общинските власти в област Силистра, както и на Генералното консулство на Руската федерация в Русе,   участието на "Руски клуб" - Силистра, проведоха ритуали с участието на гражданството край пет паметника в област Силистра.  Паметникът на съветските летци край село Проф. Иширково бе обект в програмата на съвместния рейд на българи и руснаци. 
Тогава кметът на селото Кинка Иванова разказа историята на екипажа на самолет самолет „ИЛ-4“ от Черноморски флот на Червената армия, свален на 14 септември 1943 г. и членовете на екипа му – руснакът Леонид Лебедев и украинците Павел Лелеко и Дмитрий Филипенко, никога не се завръщат в своите родини. С изключение на капитана на екипажа Дмитрий Бабий, който остава жив, после преминава през 7 концлагера и умира миналата година на 98-годишна възраст. Паметникът е изграден в този си вид през 1965 г., преди 10 години е обновен и тази есен – на 12 септември, предстои да бъде отбелязан половин век от неговото съществуване. Навръх 9 май край паметника ще бъде проведен съборът „Никой не е забравен, нищо не  е забравено“.


1 коментар:

  1. Комунистическите мекерета и антибългари нямат край!
    По време на междусъюзническта и братоубийствена война межди содиалистите Адолф Шикългрубер и Йосиф Джугашвили, московските комунисти бомбардират неутрална България.
    Предателство е спрямо България да се строят паметници на комунистическите окупатори.

    ОтговорИзтриване