понеделник, 31 август 2015 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2015 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2015 г.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в  6ч. и  51 мин. и залязва в  20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е  13 ч. и  11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в  7 ч. и  22 мин. и залязва в  19 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и  48 мин.
Фазите на Луната през месеца са:  последна четвърт – на 05.09, новолуние – на 13.09, първа четвърт – на 21.09, пълнолуние – на 28.09.
На 28.09 в 05 ч. и 47 мин. - Пълно лунно затъмнение от сянката на Земята.      .
На 23 септември в 11 часа и 20 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Климатична справка:
През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина  времето да е сравнително стабилно, обикновено топло, тихо и сухо.  Макар и рядко в някои години валежите превишават няколкократно месечните норми. През септември денят бързо се скъсява, продължителността на слънчевото греене намалява до 225-230 часа. Средномесечните температури се понижават и за вътрешността на района са 15-17 градуса, а за Черноморието и по поречието на река Дунав са 18-20 градуса. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. През втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
Прогноза:
Тази година през септември се очаква и месечната сума на валежите и средните месечни температури да бъдат около и над нормата.
            Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури на места ще достигат и надхвърлят 35°. Промяна ще настъпи около средата на първото  десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Има вероятност към края на десетдневието да има и по-интензивни валежи. Температурите ще се понижат и ще станат близки, а към края временно и по-ниски от нормалните.
            Условия за превалявания ще има и в началото на второто десетдневие, но впоследствие ще настъпи относително стабилизиране. Ще има и слънчеви дни, а вероятност за валежи има около 14-ти и около 18-ти. Температурите, с малки колебания, ще бъдат близки до обичайните, към края на периода – и по-ниски.
            През третото десетдневие тенденцията е да има повече спокойни и слънчеви дни. Температурите, като цяло, ще са близки до средните. Валежите ще са малко, с по-голяма вероятност около средата на десетдневието. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което по високите полета са възможни първите слани.

Марияна Попова– синоптик в НИМХ-БАН
Йордан Чешмеджиев – метеоролог в НИМХ – БАН

Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна
Метеорологична обсерватория Силистра
телефони за информация:
телефон: 0900-15-944;
GSM: 0885-26-27-01

GSM: 0886-26-27-48

Няма коментари:

Публикуване на коментар