вторник, 11 август 2015 г.

Изборите на 25 октомври, на 9 септември - край на регистрацията на партии и коалиции

        Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че документите за регистрация на партиите и коалициите за местните избори ще се приемат до 9-и септември. Очаква се ЦИК да съобщи началната дата, от която ще приема документите за регистрация, предаде БНР. До 4-ти септември ще се назначат съставите на Общинските избирателни комисии. Кметовете трябва да проведат консултациите за съставите до 30-и август. 
       Вчера президентът издаде два указа - за провеждане на местни избори и референдум на вече определената дата - 25 октомври. Въпросът на националното допитване ще е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".
      "Вече са разгледани основните принципни решения. В близките дни ще ги приемем, за да дадем възможност на всички участници в изборите да се запознаят. Първите стъпки са да се приеме хронограмата за провеждането на изборите, в която да бъдат определени сроковете, в които всеки трябва да упражни своите права, и да бъдат назначени Общинските избирателни комисии (ОИК)", коментира днес пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. 
          Той уточни, че по отношение на референдума ЦИК в момента разглежда и ще приеме книжата за провеждането.  Все още обаче не е решено дали разяснителните кампании за изборите и референдума ще бъдат отделни. "ЦИК има едно основно задължение във връзка с отпечатването на бюлетините – да извърши контрол върху отпечатването, предаването и съхранението на бюлетините и избирателните книжа. ЦИК има готовност да направи това. След приемането на хронограмата ще започне и самата регистрация в ЦИК на политическите сили. Ще направим всичко възможно това да стане по-рано, за да може политическите сили да имат повече време за регистрацията", добави Андреев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар