четвъртък, 4 декември 2014 г.

Калипетровско нашествие с музика и танци в шоуто „От българско, по-българско” по ТВ „СКАТ”


 „Ансамбъл „Шиковци“ при НЧ „Пробуда“ – Калипетрово се снима тези дни за известно фолклорно предаване към една от най-гледаните в Добруджа национални телевизии, съобщи чрез Фейсбук народната певица Ненка Тодорова, която също участва в изявата.
Секретарят на читалището Дарина Петкова уточнява: „Читалище „Пробуда-1940” с. Калипетрово получи покана от Галя Асенова, водеща на предаването „От българско, по-българско” по ТВ „СКАТ”, да направим концертен запис за Новогодишните празници с Добруджански песни и танци.  Посредник ни беше Харалан Хараланов, който се познава лично с водещата. Изказваме благодарност на  тези, които ни помогнаха, а именно: ЗК „Златно зърно”, ЗК „Агра-2000”, ЗК „Агрогард”, ЗК „Агро Николови” и на Месокомбинaт „Актуал”.
Представихме се с танците на Ансамбъл „Шиковци” с хореограф Димитър Джамбазов, С песните на Фолклорна група „Димитровче” с музикален педагог Валентин Сарафов, с оркестър „Добруджанци” с ръководител Христо Сарафов, с песни, изпълнени от народната певица на село Калипетрово Ненка Тодорова.
Записът приключи с обичая „сурвакане” на  водещата Галя Асенова със суровачки, изработени от нашите самодейки от Групата за стари градски песни „Камбанен звън”. Концертът ще бъде излъчен в новогодишната програма на 31 декември преди полунощ. Повторение на предаването ще се излъчи през деня на 3 януари 2015 г.“

И за финал обяснение към снимките във Фейсбук се казва в есеестичен стил: „Ето ни на сцената, ще отправим приветствие от името на читалището, вкл. Дарина Петкова-читалищен секретар, и от името на водача на групата – Харалан Хараланов, от село Калипетрово,известен като собственик на транспортна фирма „Хари-3". 
 Фолклорна група „Димитровче“ с музикален педагог Валентин Сарафов, прекрасни момичета, които хем пеят, хем танцуват! Концертът премина емоционално, професионално и най вече-рекламно- представихме танците и песните на Калипетрово и Добруджа. Стигнахме и до сурвакането. Водещата Галя се разплака, това и искахме…, не се случва често. Затова този обичай се повтори няколко пъти ,докато стане, така, както ще се запечата в съзнанието на българина в полунощ – между две години!
        Народната певица Ненка Тодорова, освен че покори с красотата си, омая и музикантите на предаването, и получи заслужени комплименти от всички!
Вижте и оркестъра с ръководител Сарафов-гъдулка, Валентин-акордеон, Дамян-гайда, Галин-кавал и Светослав-тъпан, разчувствали всички със звуците на инструментите си!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар