неделя, 7 декември 2014 г.

Обществеността на Силистра почете митрополит Амвросий за именния му ден


          В деня на св. Амвросий, чийто съименник като духовник е доростолският митрополит Амвросий, в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра бе проведена църковна служба в чест на християнския светец, епископ на Милано, богослов и проповедник от IV в., както и на св. преподобна Филотея Търновска. Св. Амвросий е почитан като светец и отец от различни християнски църкви по целия свят: православната, римокатолическата, англиканската и лутеранската.
          „Следвам молитвите на св. Амвросий за благодарност, внимание и любов в службите в господния ден – неделята, за всички християни с благослов за дом, чеда и близки – за мир и спокойствие“, заяви в края на службата доростолският митрополит.
          Духовният водач на Доростолска епархия бе почетен за общохристиянския и за личния си празник от представители на Областна администрация Силистра, Общински съвет и община Силистра, от Епархийски съвет Силистра и от настоятелства на храмове от епархията, както и от много миряни.
Епархийският съвет поздрави именника и свой духовен лидер с пожеланието „да води кораба на епархията към тихи пристанища и да има духовни и телесни сили, за да изпълнява архипастирската си мисия“. „Както аз се моля за Вас, молете се и Вие за мен, защото имам нужда от Вашите молитви“, призова владиката миряните, изпълнили обновения храм.
          Протосингелът на Доростолска епархия отец Добри Чаков обяви, че на 17 декември в двора на православния храм в Силистра ще грейнат светлините на голяма елха, както преди това на 8 декември в Алфатар, на 11 декември в Силистра и в останалите общини от областта. На 18 декември от 13 часа в храма в Калипетрово и на 19 декември от 14 ч. в Силистра ще бъдат проведени коледни празненства за деца и възрастни.
На най-малките ще бъдат направени подаръци, предвидено е и раздаване на печени ябълки на основата на дарение от 100 кг. от семейство от село Професор Иширково. „На празника се носят постни сладки“, предупреди отец Чаков всички, които смятат да се възползват от поканата. В типичния си стил той поде „Многая лета“, за да продължи изпълнението на вечния църковен химн на многолетието с помощта на църковния хор и на присъстващите.
          Участвалите в службата миряни бяха почерпени от владиката с локум и лимонови резенки. Повечето от тях получиха и личен благослов от Негово Висопреосвещенство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар