вторник, 16 декември 2014 г.

За 70-годишнината от Втората световна война ремонтират два паметника в област Силистра

16/12/2014

           Министерският съвет на Република България прие национален план за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война с финансов разчет към него и във връзка с програмата на Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната Николай Ненчев, предвидена за реализация през 2014-2015 година.  Средствата, необходими за изпълнението на плана от страна на държавни органи и организации, са в рамките на утвърдените разходи/субсидии/трансфери.
           В плана са предвидени различни събития – ремонти на паметници на български войни, вкл. в чужбина; издаване на сборници; провеждане на походи с посещения на мемориали в съседни страни и на ученически конкурс с международно участие; организиране на „кръгли маси“ по различни теми; създаване на дигитализирани проекти за войните и специален сайт за участието на България във Втората световна война, и др.
          Предвидено е внимание и към паметници в пет области, сред които и Силистра. Става дума за ремонт на пирамидата в чест на загиналите в Отечествената война жители на с. Васил Левски, община Алфатар, за който ще бъдат заделени хиляда и двадесет лева, отделно хиляда лева – за ремонт на паметника на загиналите във Втората световна война от с. Варненци, община Тутракан. Изпълнението на ремонтите ще бъде възложено на Областна администрация Силистра, а организатори са съответните общински администрации.
         В националния план правят впечатление още няколко инициативи: издаване на юбилеен календар и на книга, посветена на най-известните български писатели, участници във войната; подреждане на национална изложба с движими културни ценности; изработване на документални филми – по един за всяка от двете фази на войната.
         Програмата завършва с тържествено събрание концерт, посветено на Деня на Победата през м. май 2015 г. Да припомним, че наскоро стана факт регионалният регистър на военните паметници в област Силистра, съдържащ информация за 44 монумента в седемте общини.

        Назаем от Фейсбук - допълнениес уточнения от  Николчо Николов: Отечествена война за нас българите, е Балканската война 1912-13г., а не ВСВ. С. Варненци е именувано на 31-ви пех. Варненски полк от 4-та пех. Преславска дивизия. До 1912г., 31-ви полк е на гарнизон в Силистра и по време на Балканските войни се е окомплектовал с мъже основно от Силистренско. След загубата на Южна Добруджа през 1913г. полкът е предислоциран в Търговище. Със започването на ПСВ, много мъже от Добруджа преминават границата и се явяват в полковете си, включително и в 31-ви Варненски. След връщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940г., 31-ви Варненски полк отново се завръща на гарнизон в Силистра. През ВСВ, от 4-та Преславска дивизионна област са формирани две дивизии - 4-та Преславска и 12-та пехотна. 31-ви Варненски полк /Силистра/ е в състава на 12-та дивизия

Няма коментари:

Публикуване на коментар