
Подчинявайки думите на Исус "продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните," използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море, съобщават от foodpanda.
На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си.
Когато приготвяме рибата люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни - чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул. В повечето православни страни, се провеждат фестивали и празненства по случай празника на Свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза.
В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по- големи дарове.
В България, Сърбия и Румъния този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по- скоро в съхранение и обединяване на семейните ценности. На този ден имен ден празнуват Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина, Никол, които трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.
Прочетете цялата статия тук: http://utroruse.com/article/312155/#ixzz3L1jEHU00
Няма коментари:
Публикуване на коментар