сряда, 10 декември 2014 г.

Лекоатлетка е №1 на Силистра сред спортистите, премиера на филма за Луи Айер

   В Градската художествена галерия община Силистра проведе тържеството „10 най-добри спортисти за 2014 г.” в присъствието на повече от сто представители на местните спортни клубове. То бе организирано от екипа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и негов гост бе заместник областният управител Янка Господинова. Д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет, представи местния закондателен орган.
         Националката по лека атлетика Мария Данкова от ЛСК „Олимп 97” с треньор Илия Недков е №1 сред спортистите на Силистра. В десетката са още представители на клубове по борба, джу-джуцу, спортни танци, баскетбол, канадска борба и др.
          В словото си д-р Найденов подчерта грижата на общината за спортните обекти, посочвайки някои от тях - ремонта на лекоатлетическата писта на стадион "Луи Айер", осъществен със средства на Министерството на спорта; ремонта на покрития плувен басейн; изграждането на спортни площадки, включително и в Дунавския парк; подготовката на проект за ремонт на спортна зала "Дръстър" (Манежа) и намеренията за проект за нова спортна многофункционална зала.
         Церемонията бе съчетана с премиерата на филма „Швейцарецът с българско сърце”, посветен на гимнастика Луи Айер,  учителствал в Лом, Русе и Силистра от края на 19-я век до 1916 г., когато след участие в три войни умира като доброволец и български офицер в най-жестоката от тях – Първата световна война.
    От името на Областна администрация г-жа Господинова поздрави спортистите, до които има изпратен поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев. Тя връчи на председателя на Сдружение „Българска история” – Марио Мишев, подарък, посветен на създателите на филма за славния швейцарец – учител, спортист, журналист и писател, загинал за българската кауза.
         В 45-минутната кинолента като в истински документален филм е проследен животът на Луи Айер, чието име носи стадионът в Силистра, подобно на улица в София и на планински връх на ледения континент Антарктида. Филмът е прожектиран в над 20 български града. Луи Аейр е с централно място и в  книга за сто личности със заслуги за България, но които днешните българи не познават. 
       "Филмът за Луи Айер, към който има уважение, но се оказа непознат, за нас се оказа толкова важен, че за няколко месеца прекратихме работата си по други проекти, пропуснахме и много уроци по родолюбие, каквито сме изнесли като чист разговор с учениците в над 70 града в страната", заяви при представянето на филма Марио Мишев, сам студент, който от 2,5 години със свои съмишленици поддържа сайта "Българска история", стартирал като страница във Фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар