вторник, 23 декември 2014 г.

Преди 105 години пощенец от Силистра издава своя новогодишна картичка с календар за 1911 г.


        О, минало, незабравимо. Какви години преди 105 коледи. Силистра. Сигурно сняг до кръста. Коледари, сурвакари, пендари...Пощальон върви из преспите от къща на къща, за да зарадва грамотните добруджанци с някое писмо, пътувало отдалеко. Възможно и от странство, защото и тогава е имало емигранти, работещи в чужбина, наричани гурбетчии, много по-късно и гастербайтери.
          Силистренецът Георги Червеняков през 1910 г. издава - вероятно със свои средства - какви заплати е имало едно време!, цветна рисувана картичка с надпис "Честита нова година" - на френски също - "Хубава и щастлива нова година", а на гърба й - календар за 1911 г. Сигурно, за да раздаде на всеки свой абонат по една честитка. И да подчертае важността на своята работа. 
          В духа на своето време картичката разказва достатъчно, за да стане ясно, че преди век писмата са идвали чрез влак, за да стигнат да най-главната станция, после кола ги пренася до следващите по-малките, оттам пощенският раздавач се качва на колело, за да докара пратките до семействата, където лично връчва писмото, телеграмата, колетчето...
            И още - телефонни и телеграфни жици опасват оживените райони, за да осигурят връзка...Свидетелството за времето е запазено от дългогодишния пощальон от Силистра Христо Христов - секретар на Филателно дружество "Димитър Дончев", който пък е получил "произведението" от свой приятел от град Велико Търново. За съжаление, историята мълчи за личността и съдбата на неговия инициатор - Георги Червеняков.





Няма коментари:

Публикуване на коментар