събота, 13 декември 2014 г.

СБЖ връчи отличията си за 2014 година


снимки: Иван Василев и СБЖ
           По сайта на СБЖ, с допълнения

         Навечерието на Коледа и Нова година е време не само за равносметки, но и за награди. СБЖ също връчи своите годишни отличия, като тази година поводът беше 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България. 

        Салон „Журналист” в централата на СБЖ на ул. "Граф Игнатиев" 4 се оказа тесен да побере представителите на медиите от София и от страната, а домакини на празника бяха и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова и членът на Управителния съвет на съюза Любомир Пеевски, .
    Известен с елегантния си изказ, председателят на Комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ се обърна към присъстващите, поздравявайки ги със сърдечното: „Добър ден, хубави дами и любопитни господа!”, което силно напомни на градския софийски дух, който може би нищо не е в състояние да затрие през годините. Той припомни, че тази година е специална за българската журналистика, защото е кръгла годишнина от създаването й. Пеевски не пропусна да отбележи, че българските журналисти винаги са били съпричастни към случващото се у нас и са били радетели за българската духовност и църква. „Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга. Още преди Освобождението една трета от българските вестници и списания са излизали в Истанбул и са взели участие в борбата за църковна независимост” – каза той и по този повод СБЖ награждава с почетна грамота и плакет Светия синод, а почетна грамота и висшето отличие на съюза „Златно перо” се дава на Негово Светейшество Неофит, патриарх на България и Софийски митрополит. На специална церемония отделно в Светия Синод УС на СБЖ ще връчи наградите на духовенството. През юни в църквата "Св. неделя" бе проведена служба в памет на починалите в миналото журналисти, 
     „Златното перо” и почетна грамота бяха присъдени и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която беше патрон на тържествата по повод юбилея на журналистиката у нас. Г-жа Бокова е и член на СБЖ и вероятно затова беше така съпричастна към събитията и отправи топли слова по адрес на българските журналисти. А общинските съвети на Нова Загора, Враца и Разград също бяха отличени за това, че не останаха безразлични към юбилея и се включиха активно в неговото отбелязване.
      За разлика от миналата година, когато не беше присъдена голямата награда за цялостен принос към българската журналистика „Йосиф Хербст”, то сега тя намери своя собственик, това е острото и талантливо перо на Велислава Дърева, автор от в. Дума, една от малцината, отдали живота си на журналистиката и държаща на своето достойнство. Велислава е човек, който не би направил компромиси, за да създаде коалиция дори със самата себе си – каза Тодорова. Топ журналистката е била сред най-активните по време на честванията на юбилея. 
      Самата Дърева, видимо развълнувана, сподели: "За мен Йосиф Хербс е авторът, който ме е направил добър журналист. Истинският постоянен парламент на една държава е нейната публицистика.  За съжаление съвременната българска журналистика забрави собствената си мисия, замени позицията с поза, каузата с клюка и клевета и истината с интрига. Ако няма скандал и сплетня, няма събитие. За наше съжаление журналистиката забрави едно велико послание на Хербст:  че истински ят, постоянно действащ парламент на една държава е нейната публицистика".
    Тя не пропусна да спомене и още двама души, извисили се сред пишещите, без които също не би била журналист и това са Стефан Продев и проф. Филип Панайотов. Доайенът на българската журналистика и учител на много журналисти също получи почетен плакет. Според него извън залата, където се намираме, се слушат какви ли не ругатни по адрес на българската журналистика, но днешното й проявление няма да бъде черна дупка, защото има достойни колеги, а и не бива да страдаме от комплекси.
     Мнозина от наградените приемаха отличията си с особено вълнение, защото това е признание от колега за колега, което много рядко се среща в този толкова напрегнат живот. За своите репортажи от горещите точки на света бе отличена и фурията на bTV Десислава Ризова, а БНТ бе сред електронните медии, обрали награди в няколко категории. По повод 55-годишния юбилей на националната медия тя бе отличена с почетна грамота и плакет, а шефката й Вяра Анкова освен грамота получи и почетната значка „Златно перо”.
        "Огромна чест е за мен да получа тази награда – каза Вяра Анкова. – Но тя не е за лични качества, а за Българска телевизия и за професионалната почтеност, която отстояват хората, работещи там. Радвам се, че превърнахте журналистиката не в професия, а в кауза.” И с това обаче отличията за БНТ не свършват, защото едно от най-гледаните предавания, „История.BG”, също не си тръгна с празни ръце, получавайки плакет и грамота.
       И още електронни медии бяха сред късметлиите да бъдат отличени тази година за свои предавания, които наистина са кауза. Голямо оживление настъпи, когато бе обявено, че в категорията кореспонденти в страната, предизвикали, национален взрив, както добави Любо Пеевски, отличието отиде при екипа от „Господари на ефира”. От името на екипа Густо ми е Велков отвърна, че тази награда е най-престижната за господарите и кореспондентите на предаването, но най-голямото отличие за тях било доверието на хората.
        Сред наградените бяха и членът на УС на СБЖ Георги Калагларски за книгата му „Черноморски медии” (Варна, Бургас, Добрич), за който е силно усещането, когато колеги забележат труда на журналист.
      „За нас, хората от БТА, тази награда е ценна и е за всички бетеанци, защото работата ни е екипна – каза главният редактор на отдел „Анализи и коментари” в БТА Аглиада Маринова, която получи наградата в раздел „Информационни агенции”.
      Много бяха отличените и от страната, което показва, че качествена журналистика се прави не само на жълтите павета, а и провинцията. Сред тях са Лора Стаматис – репортер от bTV, Пламен Асенов - БНР Радио Пловдив, и още други, които могат да се видят в списъка по-долу.           
      И тъй като по правило СБЖ не връчва награди на свои издания, този път, по повод юбилея бе отличен сайтът на съюза с почетна грамота и „Златно перо”, неговият главен редактор Петя Колева получи и почетен плакет. Като благодари за отличието, тя подчерта, че сайтът е свободна и отворена територия за българската журналистика и всички са добре дошли със свои материали на него.
      Тя не пропусна да отбележи, че екипът, който се труди новините да стигнат до всички, не е голям, но професионален, работещ предано и с любов, а най-вече системните администратори са тези, които винаги са готови да се притекат в труден момент, да осъществят нова идея, спешно да спретнат някой и друг банер, или фейсбук страница...Затова и Павлин Манов, също беше награден. Розалина Евдокимова - автор в сайта на СБЖ, също бе сред наградените, заявявайки по интересен начин: "Да получавам награди означава за мен да облека дреха с няколко номера по-малко". 
          Наградата на Съюза на българските журналисти за книга отиде при коментатора от в. “24 часа” Пенчо Ковачев. Той бе отличен за творбата си “Защо се самоубиват поетите” и стихобусотворенията “Газ до дупка”, дело на издателство “Изток Запад”. Той благодари на журито "...за европейския му вкус и критерий при адресирането на тази награда". В отговор Пеевски каза: "Препоръчам му да напише книга със заглавие "Защо живеят поетите?"
       В юбилейната година не бяха забравени и предишни председатели на СБЖ, които са дали твърде много от себе си за съюза. Посмъртно отличия получиха Стефан Продев, Веселин Йосифов, Боян Трайков и проф. Владимир Топенчаров. Много лично бе и изказването на Бисера Йосифова, приела наградата от името на баща си, припомняйки неговите виждания за журналистиката от преди повече от четвърт век. Внукът на Продев - Стефан Продев, също бе афористичен с пожеланието си към журналистите: "Бъдете честни артисти!".
Ето и наградените колеги, заслужаващи да чуят "Честито!":    


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ


СВЕТИ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА



ПОЧЕТНА ГРАМОТА И „ЗЛАТНО ПЕРО”


ПАТРИАРХ НЕОФИТ 
  
ИРИНА БОКОВА, генерален директор на ЮНЕСКО 


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ 


Общински съвети – Нова Загора, Враца, Разград 


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ



Българската редакция на Радио Китай за чужбина 


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ


БНТ - по повод 55 години от създаването й


ГРАМОТА И ПОЧЕТНА ЗНАЧКА „ЗЛАТНОТО ПЕРО”

  

ВЯРА АНКОВА - генерален директор на БНТ

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ 2013-2014 г 



ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА НАГРАДАТА "ЙОСИФ ХЕРБСТ 


ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА


ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: РАДИО



ПЛАМЕН АСЕНОВ - БНР, РАДИО ПЛОВДИВ - за рубриката ”Великите европейци”


Плакет на СБЖ



ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ : ТЕЛЕВИЗИЯ 

ДЕСИСЛАВА РИЗОВА - bTV


Грамота и почетна значка„Златното перо” 


предаването ИСТОРИЯ.BG – БНТ


Плакет на СБЖ 


предаването НИЧИЯ ЗЕМЯ - Нова телевизия -  плакет на СБЖ


ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ


ОТДЕЛ „АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ” в БТА с главен редактор АГЛИАДА МАРИНОВА - плакет на СБЖ

ПЕЧАТ 

ГАЛЯ ГОРАНОВА , в.”Сега” - грамота и почетна значка „Златното перо”

ХРИСТО КОМАРНИЦКИ , в „Сега” - грамота и почетна значка „Златното перо”


ФОТОЖУРНАЛИСТИКА И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН 



ИВАН СТОИМЕНОВ 
Грамота и почетна значка „Златното перо”

МАРИ КЪНАЛЯН 
Плакет на СБЖ


КНИГА 

Доц. ГЕОРГИ КАЛАГЛАРСКИ от ВСУ, член на УС на СБЖ - за книгата ”Черноморските медии” - Варна, Бургас, Добрич - плакет на СБЖ

Проф. КАЛИНА ЛУКОВА  от БСУ - за книгата „Литература и медии” - плакет на СБЖ
ПЕНЧО КОВАЧЕВ от в. "24 часа" - за книгите „Защо се самоубиват поетите”
и „Стихотворения" - плакет на СБЖ


КОРЕСПОНДЕНТ НА ЦЕНТРАЛНА МЕДИА В СТРАНАТА



ЛОРА СТАМАТИС - кореспондент на bТВ в Бургас - грамота и почетна значка „Златното перо”

„ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”  - кореспонденти – Нова телевизия - плакет на СБЖ


НАГРАДА ЗА РЕГИОНАЛНА МЕДИА 


Радио ДОБРУДЖА, Добрич - плакет на СБЖ


ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ САЙТ



Сайта на СБЖ  - ПЕТЯ КОЛЕВА -ЦАКОВА - главен редактор на сайта на СБЖ
Грамота и почетна значка „Златното перо”, плакет на СБЖ



По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България

БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ
1. Розита Попова  - член на УС на СБЖ, председател на организационната комисия, за юбилейните материали в сп.”Черно и бяло”

2.Станислава Пекова - гл. редактор на сп. ”Черно и бяло”, партньор на СБЖ

3.Георги Найденов - председател на журн.д-во „Европрес”-Пловдив

4.Розалина Евдокимова
Сайт на СБЖ

5.Петър Пъдев - сайт на СБЖ

6.Иван Тодоров - сайт на СБЖ

7.Александър Бозаков - Член на УС на СБЖ

8. Цанко М. Цанев –председател на журн. д-во в Нова Загора –

9.Тодор Попов –председател на журн.д-во в Самоков 

10.Ангел Павлов – член на журн.д-во в Разград

11.Златка Димитрова –член на журн. дружество в Хасково 

12.Евдокия Марангозова , председател на журн.д-во Враца 

13.Юлиян Куюмджиев
Гл.редактор сп.”Музикални хоризонти”

14.Асен Милчев
Издателство „Безсмъртни мисли”

15.Павлин Манов - активен участник в създаването и системен администратор на сайта на СБЖ.

По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България

СБЖ награждава /посмъртно /



СТЕФАН ПРОДЕВ- председател на СБЖ през 1990-1991 г

ВЕСЕЛИН ЙОСИФОВ –председател на СБЖ през 1976-1986 г

БОЯН ТРАЙКОВ-председател на СБЖ през 1986-1989 г

ПРОФ.ВЛАДИМИР ТОПЕНЧАРОВ-председател на СБЖ през1955-1956 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар