петък, 19 декември 2014 г.

Концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“ и на Детска фолклорна формация „Добруджанче“ при Народно читалище „Доростол“

         Десетки силистренци намериха на 18 декември пътя до Кукления театър сред декемврийската мъгла, за да заредят душевния си акумулатор с поредна порция от менюто на народната песенна и танцова памет. Този път благодарение на Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“ и на Детска фолклорна формация „Добруджанче“  при Народно читалище „Доростол“, чието настоятелство начело с председателя си Маргарита Любомирова също бе на концерта. 
     Своите задочни послания до самодейците заявиха в поздравителни адреси областният управител Стоян Бонев и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
Главен художествен ръководител на ансамбъла е Тихомир Лефтеров. Диригенти: на оркестъра – Петър Чернев, на хора – Йорданка Димова, на хора при „Добруджанче“ – Дариела Георгиева, хореографи: на ансамбъла – Стефан Станчев, на детската формация – Петя Томова.
Месец декември е особен месец, защото слага началото на края на календарната година. Той е време за проверки на сметки и за правене на равносметки в житейски план. Той е комплекс от искри и фойерверки, наздравици и мегдански хора. Той е край, водещ към ново начало във вечния кръговрат на живота.
Декември идва и си отива като въздълъг сън, в който място има и за най-големия сред 20-те църковни празници – Рождество Христово в комбинация с народната му проява – Коледа. Още няколко завоя във времето и пространството, и 2014 година ще отмине безвъзвратно в безкрая.

Концертът в уюта на салона на Кукления театър отново доказа,че в преходния ни живот вечни са само звуците, свързани в песен; багрите, съчетани в костюмите по писани и неписани правила;  магията на думите в коледарските наричания и енергията на ритуалните танци, завещани от дедите ни. Тракийски, граовски или добруджански – все едно, те са извор на вдъхновение, чиято най-искряща проява е в навечерието на големи празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар