събота, 27 декември 2014 г.

Благотворителна вечер с руски и български песни


На Коледа се случват чудеса. В това разбиране се вписа благотворителният  концерт „Стойков и приятели”, проведен на 26 декември в зала 13 на Градската художествена галерия в Силистра със съдействието на Движение „Русофили", общината, Арменската общност и галерията. Пред около 70 зрители на сцената се изявиха инициаторът Георги Стойков и Никола Касабов – възпитаници на университет за куртурно-просветни кадри в Санкт Петербург.
Вокална група „Ретро” даде рамо на инициативата в полза на Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Силистра, който се нуждае от подкрепа. В концерта свои знакови изпълнения представи и музикантът Димитър Филипов. В движение в него се включиха Елена Тютюнджиян и Нина Димитрова от Смесен хор „Седянка”, както и други певци самодейци.
Химнът на бардовската – авторската, песен на рускоговорящите – „Как здорово что вместе мы сегодня собрались”, бе мотото на концерта, събрал 459 лева. „Съставен е протокол, подписан от трима души, като с парите ще бъдат закупени необходими материали за Центъра”, заяви инициаторът Стойков.
Продължението на концерта очакваме в навечерието на Деня на Победата – 9 май, когато ще се честват 70 години от края на Втората световна война. На републиканско ниво има различни събития, предвидено в национален план на честването.
Министерският съвет на Република България прие национален план за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война с финансов разчет към него и във връзка с програмата на Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната Николай Ненчев, предвидена за реализация през 2014-2015 година. 
           В плана са предвидени различни събития – ремонти на паметници на български войни, вкл. в чужбина; издаване на сборници; провеждане на походи с посещения на мемориали в съседни страни и на ученически конкурс с международно участие; организиране на „кръгли маси“ по различни теми; създаване на дигитализирани проекти за войните и специален сайт за участието на България във Втората световна война, и др.
          Предвидено е внимание и към паметници в пет области, сред които и Силистра. Става дума за ремонт на пирамидата в чест на загиналите в Отечествената война жители на с. Васил Левски, община Алфатар и на паметника на загиналите във Втората световна война от с. Варненци, община Тутракан.
         В националния план правят впечатление още няколко инициативи: издаване на юбилеен календар и на книга, посветена на най-известните български писатели, участници във войната; подреждане на национална изложба с движими културни ценности; изработване на документални филми – по един за всяка от двете фази на войната. Програмата завършва с тържествено събрание концерт, посветено на Деня на Победата през м. май 2015 г.
Свои мероприятия планира и Федерацията за приятелство с народите на Русия  и на ОНД, представена и с дружества в област Силистра. Наскоро секретарят му Лидия Димитрова получи грамота за дългогодишна активна дейност на тържество в Руския културно-информационен център в софия.

Сред най-големите събития са международната конференция „След Втората световна война Европа гледа на Изток”, кръглата маса „Световно историческо значение на победата над хитлерофашизма и поуките от Втората световна война”. С изложбата „Трагедията на народите” и подвижна кинопанорама с подходящи материали – документални и игрални филми, ще бъде отразена борбата на съветските и другите народи, в т. число България против хитлерофашизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар