понеделник, 18 ноември 2013 г.

Поредно заседаниe при Областния управител на Силистра по въпроса с бежанците


18/11/2013
         Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф проведе поредно заседание с участието на представители на различни държавни и общински институции за обсъждане на актуалната ситуация в страната и региона по отношение на бежанците. До 5 дни отиват за досъдебните производства, предвидени от закона спрямо чужденците, заловени при преминаване през границата нелегално у нас. Поредните случаи са с трима сирийци, заловени в Силистра и отделно семейство с три деца – в Дулово. Различен е случаят с трима грузинци, преминали през турско-българската граница с паспорти на друга държава, спрени да влязат по същия начин в Румъния заради бдителността при ГКПП-Силистра. Те ще бъдат върнати в Турция, защото нямат права на бежанци и са подвластни на други процедури.
         Страните от Западна Европа продължават да бъдат цел на бежанците от Сирия, желаещи да минат през страни като България, Сърбия и Румъния преди да е настъпила зимата. Като голям се очертава броят на техните сънародници в южната ни съседка, които не успяват да преминат в България предвид затягането на режима на границата. Над 4000 са сирийците в България, настанени на външни адреси, повечето от които в София. В Силистра от тази форма на пребиваване в момента се възползват 14 сирийци. Двуседмичен е срокът за чуждите граждани за регистрация пред властите. Това е практика, ненарушаваща закона. Над 4 000 са хората и в бежанските ни лагери.
         Продължава работата по издирването на неваксинирани срещу полиомиелит деца в България предвид очертаващата се опасност от пренасянето на болестта. РЗИ има възможност да извърши ваксинацията, както и готовност за дезинфекция, дератизация и др. подобни дейности на помещения, в които евентуално ще бъдат настанявани временно чужденците, срещу които се извършват досъдебните производства. Уреден е въпросът с превантивните медицински прегледи в лечебните заведения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар