петък, 22 ноември 2013 г.

Областният управител на Силистра награди театрали и спортисти за техни успехи у нас и в чужбина

 22/11/2013
            Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф, заместник областният управител Вяра Емилова и експерти от Областна администрация  проведоха среща с екипа на Държавен куклен театър Силистра и на представители на Общинско спортно училище „Дръстър“. – Силистра. Конкретни поводи за срещата са успехите на театъра на международен фестивал в град Галац в Румъния – една колективна и три индивидуални награди, както и високи резултати на борците от училището на международен турнир в Разград и на турнири от републиканския календар – едно второ и три трети места.
         Поздравителни адреси и екземпляр от книгата с краткописи „В дебрите на вселената живот“ на Иванка Христова, член на СБП, получиха всички участници в театралната трупа, реализирала спектакъла „Хлапачката“ – авторът на пиесата Мирча Йонеску – награда за драматургия, директорът на театъра Златина Станева, носителите на лични награди – сценографът Наталия Гочева – награда  за сценография, и актрисата Моника Угренова – награда за женска роля. Както и режисьорът Съби Събев, актьор Станислав Георгиев, звукооператорът Емил Георгиев, операторът на художественото осветление Красимир Златев, сценичните работници Атанас Щерев и Вячеслав Незалзов, реквизиторката Росица Иванова и служителят Боян Драганов. На 11 ноември представлението, изиграно в зала Студио на Театър Фани Тардини в град Галац в рамките на  Международния куклено-театрален фестивал „Гъливър”, спечели първото място в отдел "Възрастни" за най-добър спектакъл.
          Представители на спорт „борба“ в ОСУ „Дръстър“ с директор Петър Цветков участваха със съдействието на ОА – Силистра в международен турнир в Разград и в национални турнири, вкл. в град Айтос. Там те спечелиха няколко медала. Кристиян Михайлов е сребърен медалист, а с бронзови отличия са Николай Златев, Мирослав Петков и Николай Савов. Техни треньори са Мирослав Върбанов, Любомир Николов и Петър Стайков.  Училището бе възстановено с решение на Общински съвет – Силистра през 2005 г. В момента в него учат близо 200 ученици от 6 вида спорт, вкл. борба, като сред тях има представители на цялата област.
          На участниците в тържеството областния управител  Насуф Насуф заяви: „Като представител на държавната власт смятам, че заслужавате нашето внимание и уважение. Защото няма нищо по-ценно от това да кажеш „Браво!“ на някой, който е бил забелязан в своята изява и е бил награден както от съответното жури, така и от публиката. Днес тук при нас в Областна администрация Силистра са творци, спортисти и актьори, треньори и ръководители. Имаме удоволствието да им връчим по един поздравителен адрес и по една малка, но изпълнена с житейска мъдрост книга на наша съгражданка. Честито на всички Вас, представили достойно себе си, своя екип и Силистра! На добър час!“
         „За пръв път през последните няколко години получаваме внимание от страна на областния управител на Силистра, както и от властта в града, за което искрено благодарим. Нашият театър има признанието на журито и на публиката както у нас, така и в чужбина“, заяви Златина Станева, директор на ДКТ – Силистра. Театралният директор и колегата й – директор на ОСУ „Дръстър“ – Петър Цветков, поставиха на областния управител проблеми, от решаването на които зависи по-нататъшното развитие на двете единствени по рода си институции в област Силистра. По същество те ще влязат в дневния ред на работата на областната администрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар