четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Вицепремиерът Бобева: Търсим политическо съгласие с румънската страна за мост при Силистра – Кълъраш


Решението за мост между Силистра и Кълъраш трябва да бъде взето на междуправителствено ниво. За правителството той е важен толкова, колкото и другите мостове на река Дунав“. Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, която е на двудневно работно посещение в Силистра и Добрич. Тя съобщи на срещата си с представители на местната власт, че след две седмици министър-председателят Пламен Орешарски ще бъде в Букурещ, където ще търси политическо съгласие със своя колега.
Вицепремиерът доц. Даниела Бобева проведе срещис местните власти и представители на бизнеса от Силистренска област, чиито домакин беше областниятуправител Насуф Насуф. На срещата бе представена Дунавската стратегия и бяха обсъдени проблеми на общините и предприемачите в областта, както и важни инфраструктурни проекти.
 Добрата новина за силистренци е, че до дни се очаква ре-стартът на спрения преди повече от година ферибот, за което са налице всички разрешения. Предвид продължаващо съдебно дело с предишния концесионер до следващо отдаване на съоражението на концесиядържавата ще изпълнява коректно своите задължения при обслужването на линията Силистра – Кълъраш. Вицепремиерът съобщи, че се прави анализ на законодателството в областта на концесиите с цел оптимизирането за защита на националния интерес.„Годишно приходите в бюджета от всички концесионни такси са само 100 млн. лева“, аргументира се вицепремиерът.
Добруджанските кметове и председателите на общински съвети  се оплакаха на вицепремиера, че през последните 4 години непрекъснато им се налагатфинансовите корекции върху проектите по европейските програми, налагани от държавата и от управляващия орган. Предистои обсъждане в рамките на НСОРБ как занапред малките общини да не бъдат ощетявани, за да могат да подобряват инфраструктурата и административния си капацитет. Г-жа Бобева обясни, че впроекта за бюджет на страната са заложени 500 млн. лв., които ще се разпределят за проекти, създаващи работни места. В оценката на проектите ще участват и представители на неправителствени организации. Обещано бе също да се направи преглед на процедурите и на документация, с която се кандидатства за средства от оперативните програми, за да бъде облекчен процесът за общините.
Другата важна тема, обсъдена с общините от Североизточна България бе за средствата за снегопочистване, тъй като от години техните кметове настояват за корекции предвид тежките зими. Становището на правителството е, че проблемът няма да се реши със заделяне на повече пари, а със създаване на снегозащитни съоръжения - зам министър на регионалното развитие Мазнев. Все още не е решено от какъв материал да бъдат изработвани, тъй като предишните от метал и дърво са окрадени или безвъзвратно унищожени. Силистренци настояват да се помисли за възстановяване на горските пояси, изсечени поголовно през 90-те години, тъй като в продължение на десетилетия са вършели работа в борбата със снежната стихия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар