петък, 29 ноември 2013 г.

Областният управител събра заинтересованите страни по проблема с кучетата след жалба на граждани от Силистра


29/11/2013

 
            Проблемът с кучетата както за гражданите, така и за животните, бе разгледан от представители на институциите, НПО и граждани на Силистра по време на заседание в Областна администрация Силистра, свикано от областния управител г-н Насуф Насуф. Срещата бе предизвикана от жалба на „Група граждани“, подписана от Карен Кузуян, „Проблемът не трябва да виси във въздуха, а жалбата като текст изисква коментар в три направления: изпълнението на специализираната Наредба, приета от ОбС – Силистра, статутът на недовършения приют в Калипетрово и организацията на дейността в община Силистра, за която има заложени пари в бюджета, и това предизвика провеждането на тази среща“, каза в стъплението си г-н Насуф. През м. януари ще е следващата среща, за да се види как са решени някои от проблемите, обсъдени в дискусията, вкл. и с конкретни предложения като резултат от нея.
           „Проблемът е от доста години и ние от две години насам акцентираме върху него, но няма развитие; имаше многократни разговори с общината, но напоследък нещата охладняха. За приюта се говори като за манна небесна, а той е една стъпка към решаване на проблема, тъй като кастрацията го решава на 70%, както и строгият контрол върху домашните любимци“, обясни г-н Кузуян, представител и на НПО от Варна, имащо отношение към тази проблематика. „До 25 ноември т.г. в рамките на годината 78 са регистрираните случаи (57 от които са средно тежки) на ухапвания от кучета в Силистра, като от тях 29 са от домашни и 49 от бездомни; 77 от хората са се ваксинирали. Общо 219 са изразходваните ваксини за 4 226 лв, като за пет години назад похарчените за тази цел средства са 24 221 лв“, обясни д-р Константин Попов, директор на РЗИ – Силистра. „10 са досъдебните производства срещу неизвестен извършител на жестокост спрямо животни; 10-15 хил. лв са похарчени за експертизи и техническо сътрудничество, за горива и извънреден труд“, каза Митко Димитров, началник на силистренското полицейско управление.
           Какви подтеми намериха място в проведения разговор, в който се включиха поне десетина от участниците в него: несъществуването на регистър на домашните кучета и все още неангажирането на общинския инспекторат с проверки; изхвърлянето на улицата на породисти кучета (вкл. пудели и болонки) и унищожаване (тровене, стреляне, убиване) на улични кучета; липсата на визия в община Силистра за справяне с проблема с популацията (б.а.-по неофициална статистика от 500 до 1 000, вкл. преминаващите през сухоземната граница); също пропуснатият срок (31 юли т.г.) за представяне в ОбС – Силистра на план за работа на базата на наредбата и програмата. Според специалистите са необходими от 2-4 години работа – на властта, НПО и гражданите, за да се постигне някакъв баланс в природата по въпроса за бездомните кучета.
        „Българското законодателство е вменило на общината да решава този голям проблем, но не съм съгласен, че общината не прави нищо по него; единственият законен начин е да има приют, където да се провежда кастрацията – от 2009 г. насам обаче не е решен въпросът със съсобствеността на територията, където е изграден, и предстои да бъде решен последно с единия от съсобствениците – държавната фирма „Български пощи“, откъдето ни прехвърлят между административни и правни отдели“, каза от името на община Силистра нейният секретар Ростислав Павлов. Две седмици били необходими на общината, за да пусне в действие приюта, след като стане факт решаването на въпроса със съсобствеността. Предварително е известно, че капацитетът му е за 150 кучета. В бюджета на община Силистра са заложени общо 35 хил. лева по този въпрос: 18 хил. са за капиталови разходи, а 17 хил. – за дейност, вкл. кастрация. Според запознати с въпроса тази ситуация е актуална от година и половина насам.        
          Специалисти смятат, че не може да се кани мобилна лаборатория на известна природозащитна организация, за да прави кастрация – примерно в рамките на един месец – безплатно, но срещу издръжка на екипа от страна на общината, тъй като не било законно кастрацията да се случва в подвижна ветеринарна лаборатория. Към това се добави и довод, че е възможна и нелоялна конкуренция с местните ветеринари. Другата новина от община Силистра е, че отдел „Инспекторат“ има готовност да направи първите стъпки в съставянето и проверката на регистър на домашните кучета, вкл. и на първо време по информация на ветеринарните клиники в града.
        „Проблемът с кучетата е национален и комплексен; област Силистра е сред последните в решаването му“, твърди юристът Десислав Черников. Ветеринарят д-р Йовко Хараланов запозна присъстващите с идеята той и негови колеги да опитат с ценово предложение при минимална печалба да проведат акция в Алфатар по обезпаразитяване на кучетата в дворовете на хората, придружено със списъци в общината и с издаване на паспорти на домашните любимци. Смята се за важно да се работи с хората, за да станат по-отговорни към животните вкъщи. По тази тема упрекът към община Силистра бе, че не провеждана информационна кампания, която е една отстъпките при решаване на проблема. 

1 коментар:

  1. Сетиха се най-сетне... Всичко е парлама. Отидете в с.Айдемир да видите там какво става. Началничката на пощата ги угоява и дори ги пуска да спят в самата поща. Нищо няма да промените....

    ОтговорИзтриване