понеделник, 25 ноември 2013 г.

Седмица без бежанци при Силистра


25.11.2013 г.
        
През изминалата седмица до Силистра не са достигнали бежанци, отчете в понеделник специализираната комисия, свикана от областния управител г-н Насуф Насуф на заседание в началото на седмицата както винаги от месец насам. В национален мащаб за същия период става дума за 330 души. Няма увеличение на бройката и на бежанците, настанени на външни адреси, където сами си поемат разходи за престой, храна, дрехи и медицинско обслужване. За разлика от северната ни граница, където естествена преграда е река Дунав, по-голямо напрежение има при някои от граничните ни пунктове към Турция, Македония и Сърбия. В западната ни съседка все по-често връщат бежанците в Македония. Там не е създадена практика да се изграждат бежански лагери.
По-малко от 10% от пристигналите у нас сирийци декларират готовност да бъдат емигранти в България с тенденция да се устроят тук за местоживеене и работа. Част от тях по правило имат роднини или приятели, на които разчитат за помощ и социализиране. Останалите искали да достигнат до страни като Германия, Швеция и Норвегия.
Близо 600 са влезлите до този момент в списък деца до 15 г. в област Силистра, неваксинирани срещу полиомиелит (б.а-детски паралич), показва статистиката на РЗИ – Силистра. Поне 111 от тях вече са ваксинирани със съгласието на родителите, каквато е предварителната процедура. Други 132 са поканени да го направят чрез личните лекари, а 134 са извън България. Списъкът продължава да е в процес на актуализация. Децата от семействата на бежанците задължително преминават през ваксинация в лагерите по места. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар