сряда, 6 ноември 2013 г.

Пламен Орешарски: Над 20 млн.лв. до края на годината ще сa необходими за плана за овладяване на кризата с бежанците



Пресслужба на МС

Над 20 млн.лв. до края на настоящата година ще са необходими за обезпечаването на Плана за овладяване на кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на България. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти в Народното събрание. „Надяваме се тези средства частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще помогнат. Не е реалистично да очакваме, че цялата сума може да бъде възстановена“, добави премиерът. По думите му останалите средства ще се търсят чрез преструктуриране на разходи. „За следващата година работим за по- сериозно подпомагане от страна на Европейската комисия“, добави министър-председателят.
„Укрепването на границите не е еквивалентно на затваряне“, подчерта премиерът в отговор на журналистически въпрос. Той изрази притесненията си от нееднозначните в някаква степен реакции в страната по проблема. Министър-председателят подчерта, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите от кризата. Премиерът добави, че нелегалните емигранти, които не получат статус на бежанци или закрила, ще бъдат екстрадирани, като за това ще са нужни допълнителни разходи.
„Темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът“, заяви по- рано министър-председателят от парламентарната трибуна. Той изтъкна, че се засилва охраната по границата в най-уязвимите зони и се изграждат преградни съоръжения. „Тази сутрин министърът на отбраната докладва, че за седмицата, от която работят по въпроса, се очертава да съкратят сроковете, които предварително бяха обявени“, каза премиерът. По отношение на законовите и нормативни изменения, министър-председателят изтъкна, че трябва да се съобразяваме, че нормативната ни база трябва да е в съответствие с международните конвенции, по които България е страна.

„Постигнахме приемливи за българската страна условия, които са значително по- добри от тези, които към този момент бяха договорени“, каза министър-председателят по отношение на изграждането на Южен поток на територията на България. Той изтъкна, че експлоатацията на газопровода ще се осъществява при условия на българското законодателство, което е част от европейското. „По отношение на финансовия модел постигнахме значителни подобрения спрямо параметрите, които към този момент бяха договорени между двете страни. Лихвеният процент беше намален на 4,25% за целия период. Освен това срокът на откупуване беше продължен над 15 години, за да може да се осигури дивидент за българската страна и при периода на погасяване на кредитите“, отбеляза премиерът. Той подчерта, че подизпълнители при изграждането на газопровода на наша територия ще бъдат български компании. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар