четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с бизнеса в Силистра


Среща по проблемите на бизнеса и конкретно в област Силистра се състоя в крайдунавския град с участието на вицепремиера по икономическото развитие доц. Даниела Бобева, на зам. министрите Мирослав Мазнев от министерството на регионалното развитие и на Анна Янева от министерството на икономиката и енергетиката.
„Според мен 22 години в България хората не разбраха, че не държавата, а бизнесът създава брутния вътрешен продукт. В момента разговорите за икономика не са на мода, защото през последните 5 месеца са по-интересни протестите”, заяви доц. Бобева пред представители на бизнеса от областта, събрани по покана на областния управител Насуф Насуф. Тя подчерта, че в програмата на правителството бизнесът е приоритет, към който се проявява коректност, след въвеждането на връщането на ДДС до 30 дни.
Прекратена е практика за силови и безсмислени проверки на фирмите и се работи по мерки за намаляване на административната тежест, чийто завършек ще е въвеждането на електронизацията на публичните услуги. Вицепремиерът разясни на участниците в срещата, че вътрешното търсене ще бъде по-малката част от икономическия растеж – реално 1,5-1,8 в следващите 3 години, докато делът на износа ще е по-голям. Добрите новини ще идват занапред от Украйна, Молдова, Армения и вероятно от Грузия, с които страни ще работи износът след подписани споразумения за асоцииране в рамките на ЕС. Ефектът ще бъде видим в области като Силистра, тъй като тези икономически отношения ще развият транспорта по река Дунав. В ход е ре-стартът на ферибота в Силистра, вкл. и с възможност да пътува не само до отсрещния румънски рад Кълъраш, но и до Украйна.
Русия е другият избор на България, тъй като е страната, където най-много расте покупателната способност на населението. Предстояло българските посланици в тези и други страни, вкл. в Азия (например Казахстан, където предстои голямо строителство и ще има нужда от строителни фирми), както и в Близкия Изток, да станат по-активни в търсене на пазари и бизнес партньори на българските фирми и на държавата.
„Големият проблем у нас е, че трудно си говорят хората от един икономически сектор, поради което не се обединяват“, отбеляза доц. Бобева. Както и на срещата с кметовете от област Силистра, проведена предната вечер, бе споменат бизнес форумът на 27 ноември в Букурещ, където ще участва премиерът Пламен Орешарски заедно с държавни ръководители от 16 страни от Европа, вкл. от китайската, представена с 400-500 фирми от машиностроенето, строителството, електрониката, овцевъдството, телекомуникациите, В и К – сектора и др. сфери на икономиката.
20 млн. лева има заложени в проекта за бюджет, предвидени за иновации в малките и средните фирми, за които те ще могат да кандидатстват догодина. Обсъжда се възможност фирмите, дарили пари за иновации на университети, да бъдат освобождавани от данъци. За първи път в бюджета има пари и за реклама на България. Подготвя се брошура, представяща по света възможностите на родните университети да обучават чужди студенти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар