вторник, 5 ноември 2013 г.

В Силистра Областната епизоотична комисия предписа мерки за предпазване, ограничаване и ликвидиране на болестта бяс

5/11/2013

 
       В залата на Областна администрация Силистра се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от нейния председател г-н Насуф Насуф, областен управител на Силистра. В дневния ред: „Обсъждане и предприемане на превантивни мерки по отношение на ограничаване и ликвидиране на болестта бяс на територията на област Силистра, съгласно Наредба №23 от 17 май 2012 г. за профилактика и борба с болестта бяс при животните“. Към проекта за мерки, утвърден от Комисиятаq бе прибавено и предложението, направено от членовете й, вкл. конкретно от  д-р Димитър Стефанов, кмет на община Тутракан, във връзка с планиране на регулацията на космати хищници (лисици, чакали, ловни котки и др.) в област Силистра, което да бъде вменено на трите държавни горски стопанства.

      Повод за провеждане на заседанието на епизоотичната комисия е случай с бяс при две кучета, пратени от Силистра в Холандия, където те са дали положителен резултат. От страна на РЗИ – Силистра е направено подробно обследване. Кучетата са евтаназирани. Докато са били в България, конкретно в дома на силистренка, която ги е взела от улицата, кучетата са нямали бяс. Ветеринарните лекари, били в контакт с тях, в момента са в процес на ваксиниране, въпросната силистренка обаче е подписала отказ от ваксинация. Междувременно става ясно, че в районите в близост до областите Добрич и Силистра, но на територията на Република Румъния, също има положителни случаи на бяс, предстоящо е и ръчното залагане на ваксини за бяс по лисиците в изпълнение на писмо от Областната дирекция за безопасност на храните в Силистра.
          Какво споделиха в рамките на дискусията участниците в заседанието на Областната епизоотична комисия? Д-р Теодора Начева: „От началото на годината в област Силистра има регистрирани случаи със 132 лица, ухапани от кучета (предимно улични, но и домашни) и от други животни (вкл. котки, хамстер, заек, кон и пр.) и съответно потърсили медицинска помощ“. Повечето от случаите са в община Силистра. Д-р Константин Попов: „Разполагаме с достатъчно ваксини. Имаме три писма до община Силистра с препоръка да бъде намалена популацията на бездомни кучета, има обаче проблеми със собствеността в района на готовия приют в Калипетрово“.
         Д-р Димитър Стефанов, кмет на община Тутракан и председател на местното Ловно-рибарско дружество: „Епизоотичната верига се къса някъде, от 20 години насам при разпространението на бяс задължително има участие и на котка. От 3 години насам се наблюдава т.нар. тих бяс по лисиците, който чрез котка може да превърне в истински бяс. По принцип на 5-7 години има бум на бяс. В случая е възможно да става дума за инсинуация, целяща забрана на износа на кучета от България за други страни на ЕС. Смятам, че трябва да се прилагат радикални мерки. Ваксини да се прилагат при лисиците в леговищата им както в изоставени къщи, така и дворове на населените места, където те също живеят. Никой не може да каже дали чакалът не е резервоар за бяс, поради което предлагам планираното му регулиране. Предлагам да се изследват главите и кръвта на всички мъртви животни, вкл. язовците, намерени по пътищата и в покрайнините на населените места. Подобно на Тутракан, където неваксинирано и нерегистрирано ловно куче не се допуска до лов, трябва да стане и в останалите общини от областта“. В приложените снимки се виждат описани мерките, утвърдени от Областната епизоотична комисия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар