неделя, 10 ноември 2013 г.

Митрополит Амвросий и свещеници доростолци, миряни и дарители, както и политици осветиха ремонта на православния храм в Дулово

       Облян в слънце на 10 ноември, град Дулово изкара един от най-големите си празници през последните години: най-после бе ремонтиран единственият в града православен храм, носещ името на св. вмчк Георги, в чест на който бе проведено освещаване с курбан за здраве. Митрополит Амвросий, духовен водач на Доростолска епархия, заедно със свещеници, вкл. архимандрит Боян, който ще служи в Дулово, проведоха ритуала по древния обичай. Хиляди дуловци и гости от други места участваха в ритуала.  


Преди 75 години е открит храмът в някогашния град на белите кадъни (Аккадънлар), строен в продължение на 11 години. Строителят е дядо Нанко от село Иширково. По ирония на съдбата днес мюсюлмани извършват ремонта, а румънски екип от художници - Доронел Коман и дъщеря му Мадалина от град Роман в Молдова, възпитаници на академията в Букурещ, списва църквата, разположена върху 600 кв. м. площ. На век и половина е камбаната й, също реставрирана. За пръв път са изрисувани от двете страни 28 светци. Както някога, и сега в празника се включват представители на различни етноси - българи, арменци, турци, татари и роми. 
    Сдружение с нестопанска цел, създадено за ремонта на храма, начело на което стои бизнесменът Тодор Тодоров, събира средствата (общо над 100 000 лева), за да бъдат извършени строително-монтажните, бояджийски и рисувателни работи. 

Митрополит Амвросий
       Работниците са от фирма "Шанс 2 000" на Шамси Сабит от Дулово. Повече от половината от парите са осигурени от бизнесмена инициатор, а останалите от десетина дарители, сред които и община Дулово начело с д-р Юсел Ахмед, кмет на общината, както и ПП ГЕРБ. Както и депутата Стефан Господинов, бизнесменът Стефан Иванов и др. Освен Господинов, в тържеството участва и Десислава Атанасова, също депутат от ГЕРБ. 
      Към дарителите в деня на освещаването се включи и народният представител Антон Кутев заедно с местната организация на БСП, пуснали в стъклената урна общо 1 250 лв. 
      

Худ.Доронел Коман
Ст. Господинов
 Лидерите на ГЕРБ на национално ниво - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заедно с други членове на партията, се включиха в тържеството, изразявайки съпричастност към народополезното дело. Да отбележим, че в Дулово има две джамии - стара и нова, както и още един православен параклис, който е частно дело. Новоремонтираният храм, който придобива различна от предишната си визия, за пръв път от 40 години насам, е уникален с архитектурата си и специално с трите си купола, правещи го внушителен и забележителен. Областният управител Насуф Насуф отправи също поздрав до дарителите, подобно на кметовете на различни населени места от Крайдунавска Добруджа.
       Д-р Ахмед покани всички да дойдат отново за Коледа, когато църквата и районът около нея ще бъдат специално украсени, за да направят още по-голямо впечатление.

Какво казаха политиците от ГЕРБ?
Назаем от сайта на ПП ГЕРБ:

       „Докато бях министър, в бюджета на МВР през всички тези години средствата, които бяха осигурявани за служба СДОТО, бяха не повече от 20 млн.лв., докато сега, при новосъздадената агенция ДАТО перото, което са осигурили като финансов ресурс за функционирането й, е 50 млн.лв.“ Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Дулово, където присъства на тържественото освещаване на църквата „Св. Георги Победоносец”.
Т. Тодоров
        „Направете си сметка кой какви цели си поставя в бъдещ период от време с използването на този инструмент, който ще отнеме много повече финансов ресурс, отколкото в управлението на ГЕРБ. Днешните управляващи говореха за многото пари, които се даваха за подслушвания и за специалните служби, които извършваха тази дейност по оперативна необходимост”, посочи Цветанов. По думите му за всички тези спекулации и митове, за които се е говорело, ще стане съвсем ясно, когато се проведе дебатът за бюджета за 2014 г.
        “Надявам се, че темата за реформите ще намери място като критика в евродоклада, който ще излезе в началото на януари“, допълни Цветанов. Според него сегашните реформи, които се правят в сектора за сигурност, са необосновани, без да има диалог с ЕК. „Първата промяна, която беше направена с временната комисия за дейността и правилника на 42-то Народно събрание, с председател Христо Бисеров, беше необоснованата реформа за закриването на ГДБОП и сливането на ГДБОП към ДАНС. Имаше много тежка констатация и критика от страна на немските ни партньори, на представители от ЕК”, добави Цветанов.
Б. Борисов
        „2009 г., когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, първото посещение още в първите 10 дни беше направено в Брюксел заедно с тогавашния премиер Бойко Борисов. Тогава всеки министър имаше възможност да се срещне със съответните еврокомисари, които отговарят за съответните секторни политики. Стъпките, които начертахме с ЕК, бяха реформите, които започнахме да правим с промените в Закона за МВР още през септември. Имаше много позитивни сигнали в евродокладите за политическата воля, за реформите, които се извършват, и за всички констатации, които бяха направени във всички тези години”, посочи Цветанов.
      „Чуваме, че ще има нови промени в Закона за МВР, които не са минали през обществено обсъждане и дискусия, а и няма никакъв диалог с ЕК, за да могат да бъдат направени тези реформи. Дознателите, които бяха 2000 в началото на мандата на ПП ГЕРБ, в момента има около 8000 служители, които могат да извършват съответните неотложни процесуално-следствени действия, съгласно промените, които бяха искани от ЕК и бяха направени май 2010 г. с промените в НПК. Всички реформи, които сме правили в сектора за сигурност, бяха обществено обсъждани, бяха провеждани много кръгли маси, в диалог с нашите евроатлантически партньори и ЕК”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. „Не знам за какви реформи в момента ме питате, при положение, че те по никакъв начин не са логически обяснени. Всички голи обещания, които дават Йовчев и главният секретар за 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в МВР, не знам дали са направени разчета, но за да се осъществи това нещо, трябва да бъдат съкратени 8000 полицаи или евентуално 12 000 лица, работещи по трудово правоотношение. В МВР работят около 9000 лица, работещи по трудово правоотношение. Всичко, което се говори в момента, е абсолютно необосновано”, подчерта Цветанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар