сряда, 6 ноември 2013 г.

Българи даряват за църква в Дулово, турци я ремонтират, румънци я списват

       
Дулово
        На 10.11.2013 г. (неделя) от 9.00 ч. в Дулово е тържествената литургия по повод откриването на обновения храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. Литургията ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение със свещеници от епархията. Ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие от името на Областния административен секретар на ПП ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров,който е и основен ктитор в Доростолската митрополия
    До момента за цялостното реновиране на църковния храм са изразходвани над 100 хил. лв. Сред дарителите са Тодор Тодоров, Григор Иванов, д-р Стефан Иванов, Младен Кунчев, инж. Огнян Савянов, Стефан Господинов, Община Дулово, Веселинка Маринова, Октай Бейти, Николай И. Господинов, Свилен Максимов, централата на ПП ГЕРБ-София. Всички дарители са получили удостоверения за даренията. 
Добротица
      При реставрирането на дуловската църква с труда си участваха строители с турски произход, художниците са румънци (баща и дъщеря Доро и Мадалина Коман) от град Роман, Румъния, завършили Институт по богословие в град Букурещ. Повечето от дарителите са българи. Църквата е с уникална архитектура, единствена в страната. Завършена е през 1928 г. Строител е майстор Ненко от село Иширково. Такъв цялостен ремонт не е правен повече от 30 години.
           В момента пред завършване е ремонтът на църквата в село Добротица, при това по проект, каквито се предвиждат и на други места. Преди година две бе възстановена църквата в село Сребърна, а в община Силистра продължава освещаването на нови параклиси в най-малките населени места. Над 50 са християнските храмове в Крайдунавска Добруджа. Приблизително в този числов порядък са и джамиите за българските мюсюлмани, някои от които градени през последните едно-две десетилетия, вкл. и с дарения от чужди фондации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар