четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Институциите в Силистренска област извън номинациите в категориите за положителни и анти награди в Международния ден на правото да знам

  
       В края на м. септември в София по инициатива на Програма „Достъп до информация“ за 11-и път се проведе Международният ден на правото да знам (28 септември). Във връзка с този необичаен празник в чест на добрата информираност бяха връчени награди и анти награди в общо 6 категории. Номинациите са от граждани, НПО и медии, както и от институциите (на национално, регионално и общинско нива), призвани да произвеждат, съхраняват и разпространяват информация. Силистренска област не бе представена сред 39-те предложения в нито една от категориите.
         На церемонията в София бяха наградени със „Златен ключ“ гражданинът Георги Сербезов от Пловдив, журналистката Доротея Дачкова от в. „Сега“, НД „Екогласност“ и КТИ към МЗХ; „Катинар“-ът като една от анти наградите е за МС на Република България, а другата – „Вързан ключ“, е за Столична община. Според д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на Фондация ПДИ, организатор на тържеството, твърде малко са номинираните в сравнение с предишни години, вкл. и в т.нар. негативни категории. Напомнено бе, че по решение на Европейския съд от преди 4 години освен медиите и журналистите, вече и неправителствените организации играят ролята на „обществен страж“. Всичко това в контекста на извода: от България през 2002 г. тръгна Международният ден на правото да знам, за да се празнува днес на пет континента. По света има и държави, които приемат 28 септември за празничен ден.
        България е сред десетките страни, където има специализирано законодателство – в случая Закон за достъп до обществена информация, приет през 2000 г. след 5-годишна работа по него от редица неправителствени организации, вкл. и ПДИ. От няколко години експертите в програмата правят годишен анализ на интернет страниците на повече от 400 институции на бюджетна издръжка относно възможността да се ползва ЗДОИ и да се правят активно публикации във връзка със спазването му. Създаден е портал в интернет с регистър в него с резултатите от проверките. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар