вторник, 15 октомври 2013 г.

Областният управител Насуф Насуф поздрави Регионалната организация на слепите с Деня на белия бастун, заместник областният управител Вяра Емилова се срещна с членове на клуба

15/10/2013

           Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф поздрави Регионалната организация на слепите с Деня на белия бастун, като в адреса му се казва: „Уважаеми госпожи и господа, от 43 години насам 15 октомври е Международен ден на белия бастун. В България той се отбелязва от 1980 г., за да стане още един повод да се обръща внимание на незрящите. Всеки проблем трябва да бъде признат, разпознат и приет, за да бъде решаван. Споделяйте своите проблеми с представителите на властовите институции и на службите, призвани да работят с гражданите, за да сте сигурни, че имате надежден партньор при взаимодействието си с тях.“ От негово и от свое име в клуба на слепите в центъра на Силистра, където е и изнесения офис по осъществяван в момента проект, поздравителния адрес връчи заместник областният управител Вяра Емилова. Ръководителката на офиса Петранка Стоянова, председател на Регионалната организация, запозна г-жа Емилова с дейностите по проекта „Съпричастност“, създаден по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с продължителност 20 месеца.
          Вяра Емилова обобщава впечатленията си от проведената среща: „Членовете на клуба ме запознаха с някои от най-големите проблеми на общността: недостатъчно достъпната градска среда, вкл. на седемте кръстовища в Силистра, където липсва звукова сигнализация. Препоръката е при осъществяването на подобен проект авторите му да се допитат до незрящите, за да проучат предложенията им. Хората казаха също, че се нуждаят от бели бастуни, от говорещи часовници, както и от специални занимателни игри, каквито в България се произвеждат“.
         Домовете за възрастни хора в Силистра, Алфатар и Тутракан  получават дарение от Лайънс клуб – Силистра, общо 157 диоптрични очила, предоставени от Асоциацията на Лайънс клубовете в България.  „Нашата  идея е да подпомогнем  възрастни съграждани и да фокусираме вниманието към превенцията на здравето. Подготвили сме тематична дипляна с полезна информация как можем да помогнем на незрящите хора.  Слепите хора се нуждаят от помощта на зрящите, а добрите зрящи хора изпитват вътрешна необходимост да помагат на нуждаещите се“, сподели чрез медиите д-р Слави Кръстев, президент на клуба, с когото Вяра Емилова се срещна, за да се запознае с акцията на членовете на клуба. За пръв път през 1930 година белият бастун е въведен за слепите хора от президента на Лайънс клуб „Пеория“ от щата Илинойс в САЩ. Лайънс Интернешинъл е една от най-големите в света хуманитарни организации, създадена през 1917 г. в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар