четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Навръх Деня на местните власти - 12 октомври, Срацимир, Бабук и Смилец със свои празници


              В село Бабук за пети пореден път ще се проведе съборът на плодородието, наречен „Земята и хората“. Тази година празникът включва и отбелязването на 20 години от създаването на местната земеделска кооперация „Мотор-93“ (председател Енчо Димитров), която спонсорира събитието. Програмата включва изложба под мото „Даровете на природата“ и в нея ще вземат участие местни хора, те ще представят обредни хлябове, пити и ястия от бабушкия край. Ще бъдат изложени и картините на тамошния художник Енчо Добрев, дългогодишен финансист кооперацията, зам.-кмет на Силистра преди 17 години, преди това баскетболист национал, както и икони върху гоблени. В празничната програма участие са заявили творчески групи от Девин, Тутракан и от Румъния. Домакин на проявата с Народно читалище "Дочо Михайлов-1906“. 
                На същата дата 12 октомври в село Срацимир ще се проведе среща под надслов „Срацимир към корените“. По изрична уговорка с жителите от Садина този вид срещи се провеждат всяка година, като се домакинстват по ред от едно от двете села, свързани с капанската история. Етнографска изложба ще бъде открита в местното читалище „Иван Вазов-1941“, която ще се превърне в постоянна експозиция с цел да се допълва и обогатява. Кулинарните способности на нашите баби ще са обединени в представяне на ястия под мотото „От житото с любов“. За фолклорните обичай в село Срацимир ще разказват възстановки по празнични традиции и обичаи.
               В село Смилец ще бъде открит с тържествена литургия военен паметник в памет на загиналите за Родината от с. Смилец. В същия ден  от 14 часа ще се проведе футболна среща „Сокол – Смилец“  на  стадиона в селото. От  17.00 ч. на площада ще има празнична музикална програма от ансамбъл „Ритъм“ при НЧ "Св. св. Кирил и Методий"- Силистра. На следващия дене  е народното веселие. Програмата в Смилец започва още на 7 октомври.


Няма коментари:

Публикуване на коментар