събота, 12 октомври 2013 г.

В Бабук ЗК „Мотор 93” отбеляза 20-годишен юбилей с празника „Земята и хората”


         В Деня на българската община – 12 октомври, в село Бабук се проведе петият празник „Земята и хората”, с който местната земеделска кооперация „Мотор 93” отпразнува 20-ата си годишнина. В задочен план към нея съпричастни станаха народният представител Антон Кутев, областният управител Насуф Насуф, общинският кмет д-р Юлиян Найденов; на тържеството присъстваха председателите на ЗК в селата Калипетрово, Проф. Иширково - Иван Динков и Велика Славова, които вече навършиха първите си двадесет лета, на Казимир, Срацимир, Майор Ценович; председателят на РС на Съюза на кооперациите Иван Добрев и „Агрогард” – Силистра, дългогодишен партньор на кооперацията в Бабук. С лично присъствие празника удостои г-н Медин Юсеин, представител на „Амилум” ЕАД- Разград.
         Председателят на кооперацията юбиляр Енчо Димитров в слово от 100 реда представи доклад за изминалите години. В него той отбеляза, че ЗК „Мотор 93” е №1 в страната за 2011 г. На 28 януари 1993 г. е основана кооперацията от 67 учредители. Днес кооператорите са стотици, притежатели на общо близо 25 000 дка земя. Пръв председател е Паню Андреев, а председател на КС - Тодор Илков. До 2000 г. председатели са били Павел Шидеров, Атанас Боев, Енчо Добрев..., а от 13 години насам е Енчо Димитров.
         Първият проект по САПАРД на кооперацията е през 2003 г., последван от други проекти, вкл. и през 2008 г. с първия проект по мярка 121 от ПРСП. В периода 20130-2013 г. са извършени инвестиции със собствени средства за над 2 млн. лева. Напоследък е изграден и оборудван склад с площ от 2 200 кв. м., предвиден за съхранение на продукция. Забележителни са резултатите през 2013 г.  по отношение на добивите: 712кг/дка при пшеницта, 395 кг при рапицата, 355 кг при слънчогледа и очакван среден добив от царевица от 1 100 кг.
         „Голямата стабилност на кооперацията настъпи през 2000 и  2001 г., когато бяха сключени 10-годишни договори за аренда”, заяви председателят Енчо Димитров.  „Ойкокредит”, „ПИБ”, „Уникредит”, „Амилум - България” – Разград, „Олива” – София;  „Първи май” и „Приор” – Силистра, са верните партньори на бабукци в земеделските им дела. 
          ЗК „Мотор 93” е едновременно пазител на поминъка, икономическо, социално и културно предприятие, без което не могат да съществуват пенсионерският клуб, читалището, социалните заведения, а и самите жители на селото. В следващия програмен период – 2014-2020 г., за ЗК „Мотор 93” е важно да да се заложи на стабилността и вниманието да бъде съсредоточено върху доразвитието на кооперацията при повишена ефективност на производството.


Кой поздрави на място член кооператорите и участниците в петия фолклорен празник „Земята и хората”: местните състави от пенсионерския клуб и от НЧ „Дочо Михайлов”; гостите от НЧ „Родопска просвета” – град Девин и от НЧ „Н. Й. Вапцаров” – град Тутракан, както и от село Казанеще, окръг Слобозия, Румъния. На финала на концерта, продължил близо 5 часа, с едночасов концерт се изяви поп певецът Йордан Марков от Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар