неделя, 20 октомври 2013 г.

Силистренка е прима балерина на националната опера на Финландия, танцувала е в националните балети на Норвегия и Дания


         Назаем от http://www.klassa.bg

         Петя Илиева, примабалерината на Финландския национален балет, сбъдна най-после една своя мечта – да гостува на българска сцена (март 2012 г.). Тя дойде в България, за да представи изкуството си в бляскавата балетна галавечер на 29 март 2012 . в НДК. Петя Илиева си партнира с виртуозния солист на Софийската опера и балет Александър Александров в избрани фрагменти от романтичния балет „Силфида” по хореография на Август Бурнонвил.
В края на миналия месец - февруари 2012 г. на сцената на Финландската национална опера Петя Илиева дебютира в ролята на Сванилда в премиерния спектакъл на балета  „Копелия”, хореография на Мърк Ребард. Предстои й дебют в ролята на Гамзати в новата постановка на „Баядерка”, хореография на Наталия Макарова. В края на сезона й предстои участие в премиерата на  модерен балет на хореографа Йорма Ело. Петя Илиева завършва Държавното хореографско училище в класа на Силвия Томова и е една от най-любимите ученички на балетната прима. 


В "Гала на звездите" с Александър Александров,
в момента №1 в българския балет
        Петя започва своята професионална кариера в Националния театър в Рощок, Германия, където танцува през периода 1995-97 г., а от 1997 до 2000 година е солистка на  Кралския балет на Дания. В продължение на два сезона – 2000/01, е солистка на Националния балет на Норвегия, а от 2001 г. досега е сред първите солисти на Финландския  национален балет. Петя Илиева има богат репертоар, който включва главните роли от балетите „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Жизел”, „Силфида”, „Лешникотрошачката”, „Анна Каренина”, „Пепеляшка”, „Ромео и Жулиета”, „Баядерка”, „Копелия”, „Шехерезада”, „Дон Кихот”, „Манон”, „Укротяване на опърничавата”, както и в различни модерни и неокласически постановки. 
         Петя Илиева e родена на 14 август 1975 г. в Силистра. Възпитаничка е на Силвия Томова, чийто клас в Държавното хореографско училище завършва през 1994 г.  Оттогава досега кариерата й се движи с шеметна скорост. Започва в Софийската национална опера, но скоро след това пътят към големите световни театри за нея е отворен. Танцувала е на сцените на Народния театър в Рощок, Германия, Кралския датски балет в Копенхаген, норвежката Национална опера в Осло. Днес Петя вече е прима балерина на Финландската национална опера.
         В репертоара й влизат роли на Одета/Одилия в „Лебедово езеро“, хореография Руди ван Данцинг; на Пепеляшка в едноименния балет, хореография Бен Стивенсон; на Теразина в балета „Наполи“, хореография Борнонвил; на Жизел в едноименния балет на Адам, хореография Силви Гилем; на Клара в балета „Лешникотрошачката“, хореография Уейн Иглинг и Тор ван Шойк; на Анна Каренина от едноименния балет хореография Алексей Рахмански, и спектакли от Килиян, Бежар, Ноймайер, Тетли, Раштон и др.
        Носител е на много награди от световни балетни конкурси, сред които тези в Москва, Люксембург, Париж и Варна. На сцената на театър „София“ зрителите видяха Петя Илиева в балета „DOMINIUM“, създаден през 1999 г. в град Копенхаген от хореографа Тим Раштон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар