понеделник, 28 октомври 2013 г.

Междуинституционална работна група към областния управител на Силистра обсъди възможностите за настаняване на бежанци


         Междуинституционалната работна група към областния управител на Силистра обсъди възможностите за настаняване на семейства на бежанци в дните за провеждане на следствените действия срещу тях. „За пръв път поканените от мен представители на 8 институции, сред които и БЧК, обмениха информация във връзка с проблема с липсата на място за домуване на бежанци от различни страни в Силистра и особено на семейства с много деца“, заяви г-н Насуф Насуф, областен управител на Силистра, след заседанието, проведено по негова покана. Занапред всеки понеделник ще бъде провеждан подобен форум, за да бъде проследяван проблемът с бежанците в различните му измерения.
Към края на миналата седмица близо 7 500 са влезлите в България бежанци от различни страни, вкл. и Сирия. Над 3 000 от тях са на настанени на външни адреси, а останалите са в бежанските центрове, каквито няма на територията на област Силистра. Според досегашния темп става дума за увеличение на броя на бежанците с по 100 души на ден или с около 3 000 души за месец. При запазване на същите темпове в края на годината през страната се очаква да са минали общо 15 000 бежанци. На този етап няма оперативни данни за наличие на елементи сред тях, ангажирани с разпространение на радикални религиозни убеждения и за участие в международни престъпни мрежи. По статут бежанците са само наблюдаеми лица, пребиваващи в България до изясняване на по-нататъшната им съдба. При приключване на следствените действия срещу тях по места те биват пращани в някой от бежанските центрове.
         Община Силистра в лицето на секретаря на общината Ростислав Павлов, участвал в заседанието на работната група, пое ангажимент да провери възможностите за ползване на временния приют за настаняване на жени и деца, когато се окажат достатъчно много сред бежанците, за да имат относителни удобства за домуване. До този момент имало случай на семейство със 7 деца, най-малкото от които на 1,5 г., което само себе си е проблем на властите относно грижата за тях.
Регионалният ръководител на БЧК  в Силистра Маргарита Касабова има грижата да уточни формата на участие на организацията при обгрижването на подобни групи от хора, нуждаещи се от дрехи, завивки, храна и други необходими за бита вещи. „В нашите правила няма разписание за подпомагане на бежанци и, за да вземем от т.нар. бедствен резерв, е необходимо разрешение на Националния съвет на БЧК; в рамките на една седмица хранителният резерв трябва да бъде възстановен със средства на организацията или с пари, събрани от дарители“, обясни г-жа Касабова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар