вторник, 22 октомври 2013 г.

Областна администрация Силистра подготвя среща с екипа на министъра на спорта


            В Областна администрация Силистра се проведе работна среща за подготовка на форум с участието на екипа на проф. Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта, за чието провеждане в Силистра е изпратена покана от страна на областния управител г-н Насуф Насуф. В срещата участваха заместник-областните управител Вяра Емилова и Джанан Халил, главният секретар Светлана Великова и експерти в администрацията. На предложението за предварително събеседване се отзоваха представители на 6 от общините в областта: Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница, Кайнарджа и Ситово. Както и президенти на сдружения с нестопанска цел от Силистра, развиващи основни за областта спортове като волейбол, баскетбол, стрелба с лък и лека атлетика.
           Заместник-областният управител Вяра Емилова обобщи изводите от срещата: „На базата на споделеното от участниците няколко важни въпроса ще бъдат поставени в работен порядък на министъра на младежта и спорта: състоянието на спортните съоръжения за развитие на масовия спорт и необходимостта от държавни целеви капиталови разходи за ремонтите им; създаване на механизъм за регулация на отношенията във връзка със спорта между общините, държавата, училищата и спортните дружества, както и на квалифицирани екипи на областно ниво за консултиране и разработка на проекти със спортно съдържание; ремонт на зала „Дръстър“ („Манежа“) и залагане на проект за изграждане на многофункционална зала в Силистра през следващия програмен период“.
         Няколко общи впечатления са формирани като резултат от работната среща. Футболът е спортното занимание, заложено във финансовата помощ във всички общини. В община Дулово от 13 регистрирани спортни клуба 12 са с най-популярната в света колективна игра. В Тутраканско от 10 клуба 4 също са за футбол, вкл. един – ФК „Белица“, играещ във „В“ Североизточна аматьорска група. Борбата като спорт присъства в общините Силистра, Дулово и Тутракан. Волейбол и баскетбол се играе в Силистра. Шахмат, спортни танци и водни спортове, вкл. кану и каяк, има в Силистра и в Тутракан. В Главиница се тренира хокей на трева, вкл. с финансова помощ от съответната федерация. Лека атлетика и плуване, както и няколко вида източни бойни изкуства се развиват в Силистра и в никоя друга община от областта.  
       Тревожно е състоянието на стадионите и на площадките за спорт извън училищата, тъй като повечето са изграждани преди повече от 20 години и не са ремонтирани. Единствено в Главиница се разчита на сериозни подобрения в спортния комплекс по проект за над 5 млн. лева, стартиращ в близките месеци. За подобни възможности в бъдеще време се говори за базата в село Кайнарджа. За богат спортен календар в областта на масовия спорт се споделя опит от община Тутракан, реализиран предимно с общински средства. „За нас е важно да представим пред министерството конкретни проблеми и обобщени искания, за да разчитаме на отношение в мащабен вид“, заяви Светлана Великова, главен секретар на Областна администрация Силистра.
      Част от присъстващите спортни деятели от Силистра – Атанас Токушев  (Волейболен клуб „Елит“), Мирослав Миткин (СК по стрелба с лък „Динамикс“), Пенчо Ковачев (Баскетболен клуб „Доростол“) и др. декларираха пред областната администрация, че на техни плещи е предимно издръжката на базата, собственост на общината, на подготовката на състезателите и на участията им в първенствата. Отчита се фактът за вниманието на областта и на общината, вкл. и с неголеми средства към съответните спортове най-често за транспорт и организация на прояви с международен и национален характер. Смята се, че това не е достатъчно, което обрича тези спортове на зависимост от финансовите и организационните възможности на отделни личности. Според Илия Недков (СК по лека атлетика „Олимп 97“) над сто състезатели от различни възрастови групи тренират при лоши условия на покритата лекоатлетическа писта. На лобиране оттук нататък се разчита, за да стане ремонтът на залата за баскетбол в Силистра, предвиден за финансиране на държавно ниво, но незадвижен от година и половина насам.
      И още няколко момента заслужават внимание от дискусията по проблемите на спорта в област Силистра: все по-малко са децата, които спортуват и искат да се занимават с игри в свободното си време. Не са създадени възможности за спортуване на хората над 30 години и за пенсионерите, както липсват достатъчно условия за хората с увреждания. За някои от тези категории граждани има реализирани проекти най-вече в общините Силистра и Тутракан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар