понеделник, 21 октомври 2013 г.

Областна администрация Силистра отново отвори врати за изкуството и партньорството

21/10/2013
     
            В сградата на Областна администрация Силистра по покана на областния управител г-н Насуф Насуф и с благословията на Йордан Колев, директор на Градската художествена галерия в областния град, бе аранжирана мини изложба с картини от нейния богат фонд под надслов „Добруджа – добра земя“. Творбите са предимно от силистренски автори и онагледяват по свой начин поминъка и местната култура, терените в Добруджа и отношението към изкуството. 
         На изложбата първи станаха свидетели представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, както и общинари от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище. Те се включиха в 19-ото заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район свикано от областния управител на област Силистра в качеството му на негов председател. Областният съвет за развитие също заседава в облагородената с картини обстановка, както и представители на бизнеса и неправителствения сектор, участвали в срещата с Българо-руската търговско-промишлена палата.
          Поглед откъм чужбина отправиха гостите на ПГСУАУ „Атанас Буров“ от 5 държави, представители на образователното дело, дошли в България да споделят опита на страните в ЕС, включително и с екипа на областния управител пред заместниците му Вяра Емилова и Джанан Халил. Областна администрация Силистра разшири своето партньорство и в сферата на обслужването на някои от форумите си в специфичната им част, наречена „кетъринг“, където също има нужда от достатъчно представителност, за да се подчертае тежестта на институцията. Абитуриенти от 12-в клас, учещи в специалността „Организация на туризма и на свободното време“, станаха проводници на идеята за практика в реална обстановка. Под ръководството на своя ръководител Юндзюля Чакърова и нейни колеги от гимназията стана възможно осъществяването на посрещането на гостите от Северен централен район, предвидено в програмата на заседанието на Регионалния съвет. 
         Партньорството с една от най-авторитетните професионални гимназии в област Силистра ще продължи и занапред предвид очакването четирима от учениците да проведат свой стаж в администрацията на областния управител. В момента трима младежи с висше образование стажуват по програмата „старт в кариерата“, за да усвоят първоначални знания в различни сфери от административното дело на областно ниво.
       В предишни години атмосферата на областната администрация е разчупвана неведнъж – първо със снимки, представящи най-разпознаваемите в област Силистра места с туристическо значение – разкопките в Силистра, езерото в Сребърна, Сухоречието в Добруджа и др. обекти с национално и световно значение. Впоследствие духовност е придадена с картини на художника Йордан Кисьов, които и днес красят фоайето на областната управа. Преди няколко години е създадена галерията, представяща областните управители на Силистра от създаването на институцията през 1998 г. Сравнително отскоро е и експозицията със знамената на 7-те общини от област Силистра, разположена в заседателната зала на областната администрация. „Седем състояния на водата“ се нарича проектът, защитен от екип в областната администрация, с който се представихме в „столицата на Европа“ Брюксел преди 3-4 години.
       Заслугите за постоянното обновяване на интериора на седалището на областния управител на Силистра имат предимно областните управители в лицето на досегашните представители на МС на Република България в област Силистра – Петко Добрев, Светлана Великова и Николай Димов, както и на Насуф Насуф, настоящият областен управител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар