четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Иванка Христова от Силистра надникна с краткописи в дебрите на вселената живот


Кой повлия на Ваня да намери пътя до краткописите:
може би хора като Варта Ценкова и нейните събеседници
в едно останало във времето предаване по радио "Менес"?
         След 4 книги интервюта и очерци с герои известни личности от цялата страна силистренката Иванка Христова надникна „в дебрите на вселената живот”, както всъщност се казва серията от „краткописи”, намерили място в новата й творба, издадена в София.
Или може би този велик гуру,
докоснал я, за да я поощри да
продължи да твори?
„Споделени азбучни истини” ги нарича в предговора на книжката доц. д-р Румяна Лебедова. „Кръговрат” е поетичното описание, с което авторката е избрала да се представи на гърба на корицата: „Небесна синева, детски смях, майчина ласка, топлина, зелена клонка, мечта, копнеж, любов, сълза, илюзия, грях, самота, писък на жена, живот, шепа пръст”. Какво повече за живота, за неговите дебри и за страстите в дълбините му? Останалото са бисерни „Откровения”, истинска „Вяра”, чиста „Любов” и прозрачен като паяжина „Живот”.

А може би споменът за онези
случайно срещнати френски войничета
някъде в странство е онзи момент,
който подгрява съзнанието цял живот?
Сигурно своя принос има и
недоизживяният
учителски порив?


...И „Чудо”: „всеки може да стори чудо, стига да го желае достатъчно силно”. Членът на СБП Иванка Христова явно е пожелала силно да се втурне в лабиринта на краткописното творчество, за да извади на показ онази съкровена мисъл, която всеки таи в себе си, но малцина успяват да представят пред света в една или друга форма – словесна или в картини, в звук или в триизмерно изображение. За да чуят присъда, да доловят укор, да усетят несъгласие, да почувстват скептицизъм, да се срещнат с неразбиране, да пресрещнат в упор ехото на нечий стон... Или просто да помълчат след омаята на думите, изречени от лоното на душата, за да се върнат като полъх „в дебрите на вселената живот”. Той, животът, заслужава да бъде описан с още хиляди краткописи...

Няма коментари:

Публикуване на коментар