сряда, 9 октомври 2013 г.

Проф. Иванов: София изсмуква България, превръщаме се в Чад и Сомалия; средният доход на човек от домакинство в столицата е 1 159 лв., докато в Силистра е 700 лв.

Центърът по демографска политика изнесе данни, че населението в България намалява със седем души на час, а Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. Докъде може да стигне обезлюдяването на цели краища? Как да се смекчи разделението между столица и провинция? Какво става с протестите срещу правителството? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от социалния психолог проф. Петър Иванов.
- Проф. Иванов, Центърът за демографска политика излезе с много тревожни данни, че българската нация се топи на година с 60 000 души, което прави 164 човека на денонощие, или 7 на час. На всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират. Какво се крие зад тази статистика?
- Центърът за демографска политика оповести редица ужасяващи и потресаващи данни, които бяха публикувани от Националния статистически институт. Например смъртността във Видинския край е 38 промила, докато средната за страната е 14, а в София - 11. Значи на един починал в столицата се падат по четирима във Видин. Смъртността при момчетата в Разградско е 30 промила, докато средната за София е 4. Тези разлики са обезсърчаващи. Средният доход на човек от домакинство в столицата е 1159 лв., докато в Силистра е 700 лв. Тези доходи нарастват, но в столицата се увеличават с темп от 12 на сто, докато в Силистра с 5 на сто. Ако тенденцията се запази, само след двайсетина години силистренци ще получават една пета от доходите на софиянци.55% от семействата в София имат поне един член, който да работи в държавните институции, които са на бюджетна издръжка. От данъците на цяла България се събират пари за заплати на служителите, които общо са 400-500 хиляди и са съсредоточени предимно в столицата. На всичкото отгоре цялата страна им плаща и осигуровките. Най-интересното е, че заплатите в държавния сектор нарастват два пъти по-бързо отколкото възнагражденията в частния.
- Вие ударихте камбаната, че Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. На какво се дължи това?
- Регионализмът е укорима пристрастеност към интересите на един регион за сметка на интересите на всички останали. Парите на цялата страна се вкарват в бюджета и се разпределят предимно за София. В столицата по два европроекта са предвидени 2,5 млрд лв., докато за 32 други града са отделени 600 млн. лв. Затова и населението в Северна България намалява седем пъти по-бързо, отколкото в Южна. Основната причина е София. Централният град се увеличава непрекъснато годишно с 20 хиляди души. Какво да правят тези хора в малките градове и села? Там няма нищо. Всички пари отиват за столичани - за метро, за магистрали, по които да ходят до морето и до Гърция. А истинските магистрали, които са нужни на икономиката, например Русе - Свиленград, изобщо не представляват интерес за правителството. В столицата се намират всички агенции и комисии, изобщо всички институции. Тук е Агенцията по рибарство? Къде в София има рибари? Тук е Морската администрация, която трябва да бъде във Варна до Морското училище. Всичко е абсурдно.
- Как се отразяват тези диспропорции на качеството на живот в страната?
- Регионализмът е по-лош от комунизма, той ни води към демографска катастрофа. Засяга интересите на всички останали региони - тяхното здраве, благоденствието и живот. В малките градове и селата няма аптеки, няма магазини, няма пътища, някъде са и без ток, а другаде - без вода. Нищо няма. Останали са само старци. Двеста български села са напълно обезлюдени. В над две хиляди села живеят по 50-60 души, предимно възрастни хора. Има много градове и села, където българският етнос е малцинство. България е на първо място в света по изчезване на населението, намаляваме годишно с 8 промила. 5 промила идват от разликата между раждаемост и смъртност. Смъртността при нас е най-голяма - 14,32 промила, на осмо място сме в света между Чад и Сомалия. По раждаемост пък сме на едно от последните места. Прогнозите на Световната банка гласят, че през 2050 г. у нас ще живеят 4,5 млн. души.Каква етническа структура ще има България тогава? По мнение на Центъра по демографска политика ще има 3 милиона цигани, 700 хиляди турци и под един милион българи. Ако започне скоро голямата война в Сирия, между 100 и 300 хиляди души ще тръгнат насам. Ще ни залее бежанско цунами. Едно от тревожните тенденции е разрояването на гетата. България се разделя на различни гета - на цигани, на сирийски бежанци, на богаташи около София, Банско и по Черноморието.
- Диагнозата е тежка, а какво лечение ще предпишете?
- Моето лично мнение е, че нищо не може да се направи.Българският етнос вече няма как да бъде възстановен. Държавата е погинала, няма я. Всичко е въпрос на години.
- По времето на ГЕРБ имаше идея част от държавните институции да се изнесат от София към големите градове. Този ход ще смекчи ли регионалните диспропорции?
- Това беше само за пред медиите. Например Агенция "Митници" трябваше да отиде в Русе, ама не отиде. Кой ще изпусне големия кокал? Софиянци няма да го изпуснат. В нашата програма посочваме някои пътища за изход. Първата мярка е създаването на второ ниво на самоуправление и централизация. Искаме шестте планови региона, на които е разделена страната, да са независими от София и да имат директна връзка с Брюксел. Трябва да се въведе принципът на субсидиарност - по-долната териториална инстанция да е независима от по-горната, ако може сама да се справя. Искаме разпределението на инвестициите от бюджета и от еврофондовете да става справедливо, а не 6,5 млрд. лв. да отиват за София, а за Северна България - 2,5 млрд. Нужно е да се въведе пълна прозрачност на държавните разходи. Искаме да се направят граждански регулаторни органи за постигане на справедливост и намаляване на неравенството. Преференции да има за инвестициите не само в София, Бургас и Правец, но и в другите региони. Необходимо е да се привлекат българи от диаспорите в съседните страни - Румъния, Украйна и т.н., осигуряване на справедливост между София и страната в образованието, здравеопазването, социалната сфера, науката и културата. Стига с тези кражби на европейски пари и пренасочването им единствено към столицата.
- Какво мислите за продължаващия вече близо три месеца протест срещу правителството?
- Протестът увехна, той не продължи. Не знам какви са причините, някои казват, че е заради намесата на две големи партии. Протестът трябваше като всеки процес да се развива. Първо, поиска да се отстрани Пеевски - и той се отстрани. Поиска нов Избирателен кодекс - направиха го. После спря дотук. Ами нека протестът да поиска и други неща. Гражданите трябва да ударят по масата и да поискат неща, които кабинетът да не може да им откаже. Правителството изобщо не бива да подценява бунта, а да знае, че протестиращите още не са се сетили какво трябва да предявят като искания и действия. 100 дни ходят, пеят и танцуват по улиците и никой не ги чува. Протестиращите трябва да разберат, че властниците не разбират от песни и от танци. Те схващат единствено, ако удариш по масата. Не разбирам веселите другарки, които в парламента предварително се радват, че протестът замира. На какво се радват? Утре ще има нов призив и хората пак ще излязат масово. Какво искат? Хората да почнат да се палят като миналата зима ли? Ами че ние сме на първо място в Европа дори и по самоубийства, включително и по детски самоубийства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар