вторник, 16 юли 2013 г.

В Гарван добруджанци учат балканджии как да жънат

           
Фестивал на хляба се проведе за пореден път в село Гарван, съобщи в. „Силистренски бряг”. С проявата, която се организира съвместно от кметството, Народно читалище Димитър Полянов 1870 и местната земеделска кооперация 16 декември, започна жътвената кампания в селото. Показана бе възстановка на стария ритуал за разжънване на пшеницата със сърпове и паламарки. Гостуваха жители на едноименното габровско село Гарван, в което живеят потомци на преселници от Добруджа, които също хванаха сърповете, за да се научат как да жънат. Председателят на земеделската кооперация Иван Добрев откупи първия наръч пшенични класове и обеща висока рента и тази година.
В оформената като етнографски комплекс реставрирана стара добруджанска къща в Гарван, строена през 1919 г., бе изложбата от хлебни и други тестени изделия. От първите стръкове ожъната пшеница бе направена характерната за региона „брада”, която украси отрупаните с вкусотии маси. Виртуозът на акордеона Стоян Дечев съпровождаше с музиката си общоселския празник от началото до края.
В двора на етнографския комплекс е възстановена мелница с оригинален немски двигател от 1920 г. В селото, от което родом откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител - проф. Казимир Попконстантинов, се завръщат родени тук хора и незабравилите корените си техни потомци.

Основният поминък на населението е земеделието. Още през 1942 г. Русан Сертев си купува собствена вършачка, а първият комбайн влиза в селото през 1950 г. Селото е електрифицирано през 1952 г., а през 1965 г. е водоснабдено. 
Първото шосе от селото до главния път е направено с активното участие на населението през 1932 г., а 32 години по-късно е положен първият асфалт. Първото радио през 1941 г. е собственост на поп Константин. Първият телевизор е купен през 1964 г. от Енчо Енчев. По улиците на Гарван първият автомобил се появява през 1947 г., шофиран от Георги Димчев. За първи път името на с. Гарван се споменава в писмен документ /данъчен регистър/ от 1620 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар