сряда, 31 юли 2013 г.

Школата по изобразително изкуство и керамика при НЧ „Христо Ботев – 1901” от с. Зафирово с 18 отличия в 12 национални конкурса

      За един творчески сезон от м. октомври 2012 г. до м. юни 2013 г. школата по изобразително изкуство и керамика при НЧ „Христо Ботев – 1901” от с. Зафирово, състояща се от 13 участника, от които три момичета и десет момчета, има извоювани 18 отличия  в 12 национални конкурса.
         В колекцията от отличия имат 1 първо място, по 4 втори и трети места, четири, 3 специални награди, подплатени с 5 медала,  20 грамоти  и много предметни награди. Най-големи постижения имав следните конкурси: НК „Казанлъшка роза” в гр. Казанлък, НК „Малките нашенци” също в гр. Казанлък, НК „От Коледа до Васильов ден”  в гр. Софи, НК „Здравей, ваканция, Ваканция с Кока Кола” в гр. Благоевград и НК „Лазарка мома гиздава” в гр. София.
         С  най-много отличия  през изтеклия сезон се класира 10-годишният Георги Галинов Тодоров. Той има спечелени едно първо място от НК „Казанлъшка роза” гр. Казанлък и различни награди в другите конкурси, вкл. за скулптора и рисунка. На второ място по отличия се нарежда Мирела Красимирова Йорданова, която е на 13 г. Тя има в колекцията си от награди от конкурси пзм София, Стара Загора и Казанлък. На трето място в класацията е Шенай Нурай Шабан (15 г.). Тази година за първи път участвахме в следните национални конкурса: НК „Под дъгата на детството” гр. Сандански, НК „Малките нашенци” гр. Казанлък, НК „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”гр.София и НК”Магията на Коледа” гр. София. Във всички горепосочени конкурси имаме класирани участници, а в НК „Магията на Коледа” гр. София  дори четирима, чиито картички и предмети за Коледна украса участваха в Коледен базар, организиран с благотворителна цел в Националния исторически музей гр. София.  Те получиха правото да участват в тържеството и им бяха връчени безплатни билети за посещение в Национални исторически музеи в страната.
         Творческият сезон приключи с посещение в гр. Казанлък, където цялата група от малки художници участва в церемонията по награждаването на класираните участници от школата и цялата страна в НК „Казанлъшка роза”. Децата от школата се запознаха с историческите забележителности на гр. Казанлък, гр. Велико Търново и гр. Елена. "Смятаме за успешен този изминал вече творчески сезон, тъй като всички участници бяха удостоени с грамоти и награди и няма дете без награда от национални и регионални конкурси" твърдят  Калинка Василева  и Марияна Лазаров, съответно - председател секретар  на читалището в село Зафирово. Участниците от школата се включиха във всички изложби, организирани от читалището и също получиха грамоти и награди. Похвално е, че един от досегашните участници в Школата - Петър Димов, е приет в специалност "Графичен дизайн" в гр. Русе след успешно положен изпит по рисуване. Ръководството на читалището благодари на ръководителката на школата Лорета Станева за нейния професионализъм и всеотдайност.


                                                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар