понеделник, 15 юли 2013 г.

Деца сираци станаха голфаджии

Назаем от Кворум Силистра: Съоръженията са построени с помощта на благодетели от Англия. В изграждането им дейно участие взели възпитателите и самите деца. Освен стиковете за голф и топчетата за петанка, децата не могат да се отделят и от 20-те велосипеда, дарени им преди броени дни от семейство англичани, живеещи у нас. Оказва се, че за голяма част от тях колелото е най-мечтаният подарък.
С нетрадиционни спортни занимания посрещат лятната ваканция възпитаниците на Дома за деца лишени от родителска грижа в Силистра. От няколко дни игрите на аристократите, голф и петанк са завладели напълно възпитаниците на социалната институция. Макар и все още да не могат да държат стика в ръце, а по-голяма част от времето да отива в безнадежно търсене на топката в тревата, тези деца днес са сред най-запалените привърженици на голфа. 
        Миналата есен Versinaj единствен писа: " Силистренският Дом за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов” вероятно ще е първият и единствен в страната, който през пролетта на 2013 г. ще има завършени две уникални за подобен род социални заведения придобивки: игрища за голф и за петанка. Това стана ясно по време на голямото английско градинско парти, проведено за четвърти път през последните години. В него участваха над 20 семейства от Албиона, вкл. шотландци. Един от тях изтръгна възторзите на публиката, явявайки се в автентична народна носия, за да изпълни мелаодия на шотландка гайда. В картината на тържеството се вписа и представянето на проекта за голф игрище, който е в напреднала фаза на реализация. „Миналата година колеж от Лондон, с когото работим от 3 години, ни прати 531 лева, с които започнахме начинанието”, каза директорът на дома Стилиян Стойчев. Голяма част от материалите също са дарение – плочките са от местна строителна фирма, чакълът е от драгажна фирма за добив на пясък в река Дунав. От магазин са закупени обаче циментът и арматурата. Вместо с изкуствена трева модулите ще бъдат покрити със зелена боя, тъй като „тремата” няма да издържи студените зими. Досега са подготвени 5  от модулите, които общо ще бъдат 9. По-нататък ще бъде оформена алея с декоративни храсти. „Нашите възпитаници, реализирани чрез спорта, са станали добри хора, поради което залагаме на тези занимания, имаме дори ученици в Общинското спортно училище”, каза още Стойчев. Той взел „модела” за игрището от хотел в КК „Албена”. Традиционните за дома благодетели сем. Бернадет и Дъглас Леджет от Англия щели да дарят топките и стиковете за голфа. Наблизо до голф-игрището ще бъде и игрището за френската игра, известна като петанка. Клубът по петанка в Силистра, който е един от най-добрите в страната, е обещал да снабди децата от дома с металните топки, необходими за играта. Депутатът Антон Кутев, който бе гост на проведеното в дома „Благотворително градинско парти”, бе сред първите, на когото бе показано игрището за голф, и дари 150 лева за начинанията в дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар