четвъртък, 4 юли 2013 г.

Приключи проектът "Парад на изкуствата", догодина иновативното събитие продължава за сметка на община Силистра

         В Силистра бе проведено заключително медийно събитие по проекта "Парад на изкуствата", проведен през последните 24 месеца. Представен бе 40-минутен филм, каталог на дейностите и др. материали. Като ръководител на проекта зам.-кметът Денка Михайлова раздаде възпоменателни грамоти на участници в проекта, сред които ръководители на групи и на институции. Проектът „ПАРАД НА ИЗКУСТВАТА – СИЛИСТРА“ е по договор № BG161PO001/1.1-10/2010/023 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013). Бенефициент е Община Силистра. Период на реализация: 9.08.2011 г. -  8.08.2013 г. Екип на проекта: Денка Михайлова – ръководител, Николинка Николова – координатор, Вела Дочева – счетоводител, Нурай Исмаилова – координатор „Връзки с обществеността” и Наталия Шишкова – технически  сътрудник.               Какво научаваме от каталога, например? С проекта „ПАРАД НА ИЗКУСТВАТА” община Силистра проведе най-мащабното иновативно събитие в сферата на културата през последните години. В ателиета, концерти и в неформално общуване бяха привлечени стотици творци и изпълнители от различни възрасти, за да преживеят заедно раждането на красотата.
Коя е Силистра? Силистра е общински и областен център в Североизточна България, разположен на десния бряг на река Дунав. Силистра е най-голямото населено място в Крайдунавска Добруджа и е житница на България. Той е град - люлка на  четири цивилизации, следите от които са в архитектурата и в културното поведение на неговите жители. Силистра е най-голямата крепост, запазена по течението на Долния Дунав. Тя е на земята на аспаруховите българи и е родният град на Флавий Аеций, наричан последният истински римлянин.
Силистра е град, в който са се смесили култури на римляни, прабългари, траки, славяни, турци, арменци, евреи, румънци и на други съседни и далечни народи. Всички те са оставили духовни следи и предметни знаци, свидетелства за забележително минало. По нашите земи са градили духовност 50 митрополити и са дали старта на твърда вяра в доброто 12 християнски мъченици. Артистичните ателиета бяха в различни жанрове  на изкуствата. В творческия афиш на парада  бяха  заложени следните  изкуства: ателие „Танци”три издания за всяка година; ателие по „Музика” и ателие „Изобразително изкуство”, съответно с по две издания за всяка година; ателие „Мозайки”; ателие „Изкуство от рециклирани материали”; ателие  „Накити”; ателие (фотографски пленер) „Моята Силистра, моята България“ и финални събития „Парад на изкуствата“ с концерт -хепънинги, предхожданr от  дефилета с анимации.
          От 11 до 20 декември 2012 г., както и от 8 до 16 май 2013 г. бяха ателиетата по танци. Право хоро, ръка, сборенка и др. типични за региона хора научиха участниците в ателиетата под ръководството на Димитър Джамбазов и на неговите възпитаници от Ансамбъл „Добруджа”.
          Ателиетата по музика, проведени на 12 и 18 декември 2012 г., както и на 9 и 15 май 2013 г., се превърнаха в двудневна демонстрация на певческите възможности на Силистра, за да се докаже, че където е имало таланти, ще има и занапред. Представителите на Вокална формация „Мегатон”  на Миглена Илиева са сред днешните ни млади дарования, участвали в проекта.
      Някога в Силистра е имало над 30 работилници за занаяти. И днес талантливите силистренци - млади художници и автори на накити, на произведения от рециклирани материали и на пана от мозайки, обичат да ги възпроизвеждат в съвременни варианти. Благодарение на  преподавателите - творци Йордан Колев, Живка Ковачева, Вихрен Иванов, Розалина Титева и Анна Караджова. Под тяхно ръководства бяха реализирани на два пъти по четири ателиета (на 13, 15, 17 и 19 декември 2012 г., както и на 7, 10, 13 и 14 май 2013 г.).
На 16 декември 2012 г. и на 17 май 2013 г. на територията на пристанищния комплекс в Силистра бяха проведени ателиетата на фотографския пленер „Моята Силистра, моята България“. Силистра е град с останки от 4 цивилизации. Артефактите от тях са естествена среда за проверка на фотографските умения на хора от различни възрасти. Вече и децата могат лесно да покажат своя поглед към миналото, аранжирано в настоящето сред зеленината на Дунавския парк и да го вписват в интериора на крайбрежието на реката. Майстори на фотографията като Илия Иванов, Елка Манолова и Петко Герасимов са автори на хиляди снимки на Силистра. С десетки деца те демонстрираха непреходните стойности на красотата на града и река Дунав.
 На 22 декември 2012 г. и на 18 май 2013 г. бяха финалните събития в проекта „Парад на изкуствата – Силистра“ с концерти съответно в салона на община Силистра и на сцената на ремонтирания в рамките на проекта Летен театър в Дунавския парк. Летният вариант на концерта хепънинг започна с шествие по улиците на Силистра и завърши със светлинно шоу, което озари небето над река Дунав. Контцертите увековечиха проекта „Парад на изкуствата – Силистра” като проект на таланта и полета на мечтите.
Чрез него в рамките на 24 месеца подрастващите и жителите на Силистра имаха възможност да станат част от действителен парад на изкуствата. Той включи в общ момент танца и песента, изобразителното изкуство и фотографското майсторство, екологичния модел в творчеството и развитието на традиционните занаяти в Крайдунавска Добруджа. Тук, в „най-северния север”, където са имали своята духовна изява двама от най-заслужилите ни възрожденци – книжовникът Партений Павлович и  основоположникът на българския театър Сава Доброплодни. 
Кои са индикаторите за постигнат резултат и за създаден творчески проект? В две издания се вмести иновативното културно събитие „Парад на изкуствата  – Силистра”, състоящи се от 22 артистични ателиета и 2 концерт – хепънинги. Резултати от проекта: обновена сцена на Летния театър в Дунавски парк с облагородени 800 кв. м. площ около нея; доставена и монтирана е видеостена, както и  модерно техническо оборудване за реализиране на дейностите по проекта. Броят на активните участници в двете издания е 7 214 души. Привлечени  са над 10 500 души  като  зрители  и посетители. Съдържание на проекта влезе в 2  промотиращи филма от по 10 минути и в 2 рекламни филма от по 20 минути, отразяващи иновативните културните събитията от двете години. Отделно - един 40 минутен  филм, тиражиран  2 000 екземпляра, от които 500 на английски език, отразява иновативното културно събитие от двете му издания.  Проектът е представен в специален каталог, обхващащ всички  ателиета и концерти с в текстове и снимки, също с тираж 1 500 бр. на български език и 500 бр. на английски език.
За партньорството, специалните гости и изпълнителите на проекта като иновативно културно събитие №1 в Силистра. За постигане на предварително заложените резултати и ефекти в проекта заслуга имат партньорите: Ансамбъл „Добруджа” и Градски духов оркестър при община  Силистра;  Обединен детски комплекс – школи по изобразителни изкуства и Вокална група „Бяло, зелено, червено”; балетите „Аксел” – Силистра и „Феникс” – Разград; Вокална формация „Мегатон” – Силистра; НЧ „Просвета 1907” – с. Професор Иширково  и НЧ „Дочо  Михайлов 1906” – с. Бабук; „Работилничка за вълшебства” – с. Калипетрово; Клубовете на инвалида и пенсионера №2; №3 и №7 от град Силистра; Дом за  деца, лишени от родителски грижи  „Димчо Дебелянов”, Дом за стари хора в  Силистра и Сдружение  „Съпричастие” от Силистра. Принос към авторитета на проекта имат специалните гости на най-големите прояви в него – популярните изпълнители Валди Тотев, Милица Божинова и  Асен Масларски. В представителния  имидж на ателиета и концертите в рамките на проекта се вписаха по свой неповторим начин стотици деца, младежи  и възрастни от различни социални и етнически групи, както и художници, певци, професионални и любителски формации, вкл. доброволци  на различна възраст от  Силистра  и от страната. Главните изпълнители са „Грация” ЕООД – Разград - бе изпълнител  на иновативното културно събитие „Парад на изкуствата” и S.T.A.K.I. Models” ЕООД – Силистра - изпълнител на дейностите по публичност, информираност и  промотиране.










Няма коментари:

Публикуване на коментар