събота, 13 юли 2013 г.

Прогнозата се оказа вярна: Насуф Насуф от ДПС е областният управител на Силистра

Сн. Насуф Насуф
      По традиция кабинетът обяви в късния петъчен следобед новите си назначения. Правителството назначи областни управители на Варна, Перник, Силистра и Софийска област, и временно изпълняващ длъжността в Хасково. Това ни съобщава сайтът на правителството www.government.bg. Назначеният за областен управител на Силистра Насуф Насуф е роден през 1966 г. и бе спряган отдавна за поста. Той е агроном и е председател на Областния съвет на ДПС в Силистра. Бил е кмет на община Главиница два мандата, преди това е бил два мантата и секретар на общината. Насуф бе №3 в листата за народни представители на ДПС в 20 МИР - Силистра. Да припомним, че на проведените на 12 т.г. избори за 42-ро Народно събрание ДПС взе два мандата (от общо 4) в Силистренския край, благодарение на които Рамадан Аталай  и Невин Хасан за народни представители в парламента. Заедно с потвърдилите мандатите си Стефан Господинов, областен координатор на ГЕРБ, и Антон Кутев от Коалиция за България,у национален секретар на БСП. 
     Кой бе начело на държавата в Силистренска област от 1998 г., когато бе създадено второто назначаемо ниво на управление в страната, досега. Става дума за представител на Министерския съвет в съответна област, обединяваща няколко общини. В случая област Силистра, в която влизат 7 общини.   Първият ни областен управител бе д-р Петко Енчев, дългогодишен личен лекар и лидер на БЗНС, в няколко мандата бе и общински съветник. Родом е от село Айдемир. След него временно изпълняващ бе Димитър Маринов от Тутракан, историк по специалност и лидер на СДС. Инж. Цанка Атанасова, сега начело на "Водно строителство" и на Камарата на строителите, също бе №1 в областната управа. Родом е от Русенския край. Временно изпълняваща длъжността бе и Пепа Добрева, директор на ЦДГ "Нарцис", дългогодишен общински съветник. Родом е от град Добрич. Всички те бяха в мандата на ОДС до 2001 г.   В ерата на НДСВ и ДПС (2001-2005 г.) областен управител бе историкът Петко Добрев, родом от село Окорш, на което е бил кмет, а после в кариерата си има записан и мандат на зам.-кмет на община Дулово. Историк по образование е и Светлана Великова, родом от град Преслав. Тя бе начело на областта по време на управлението на тройната коалиция - БСП, НДСВ, ДПС (2005-2009 г.). Бивш председател е на Областния и на Общинския съвети на БСП в Силистра, била е зам.-кмет на Силистра и е настоящ общински съветник. 
    В мандата на ГЕРБ се смениха трима областни управители: д-р Владимир Янков, записал политическа изява и като общински съветник, хирург с 42-годишна практика. Близо година и половина почти до края на мандата областен управител бе и юристът Николай Димов, родом от дуловското село Секулово. Той подаде оставка през април 2013 г. До назначаването на представител на МС, назначен от премиера Пламен Орешарски, държавата бе представлявана от и.д. в лицето на юриста Алтимир Адамов от Дулово, който бе зам.-областен управител в правителството на Бойко Борисов и кандидат за народен представител вн листата на ГЕРБ.
  Като теглим чертата можем да кажем - най-малко силистренец има шанс да бъде областен управител, правейки ревизия на 15-годишната практика. Актуален е въпросът: мъж или жена при досегашно съотношение 6:3 в полза на по-силния пол? Дотука: трима историци, по двама лекари и юристи; по един учител и строителен инженер. Досега: БЗНС, СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ, ДПС... Да се готви следващият мераклия да бъде себе си, партията си и, разбира се, държавата, в Крайдунавска Добруджа, за да стане част от т.нар. "второ ниво" на управление в Република България. Засега неизбираемо от народа, а назначаемо от първия ръководител на делата в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар